Begint het ’s nachts te vriezen? Dan zijn de kruidenplantjes in je tuin vaak niet meer zo lekker als garnering. Ook de basilicumplant kun je dan beter voor iets anders gebruiken. Basilicum is lekker in tapenade, pesto, pastasaus en zeker ook als ijs! Wij geven je een heerlijk recept voor kruidig basilicumijs met limoen, vers uit eigen moestuin

Basilicum kweken of stekken is niet zo moeilijk als het klinkt. Dit kruidenplantje groeit graag binnen, in de grond, in pot én zelfs in een hydro-systeem. Als je het plantje bij de supermarkt of het tuincentrum koopt, kun je het gemakkelijk zelf vermeerderen

Verpotten

Allereerst is het belangrijk dat je het basilicumplantje in vruchtbare grond stopt. De potgrond waar het plantje in de supermarkt in zit, kun je dus het beste meteen verversen. Haal de basilicum uit de plastic pot en doe de plant vervolgens met verse potgrond in een grotere plastic pot, mét gaatjes aan de onderkant. Zet dit potje daarna weer in een mooie sierpot. De truc is om een grotere pot te nemen, zodat de plant lekker kan gaan groeien. Je kunt de plant natuurlijk ook in de vaste tuinaarde zetten, maar dit kun je het beste in het voorjaar doen! 

Water geven

Een basilicumplant heeft meer aandacht nodig dan sommige andere kruidenplanten. Allereerst is die erg dorstig. Zorg ervoor dat je het plantje iedere dag water geeft. Dat kun je het beste van onderaf doen. Huh? Ja, echt! Haal de plant uit de sierpot en zet ‘m in de pot met gaatjes aan de onderkant in een laagje water. Zo zuigen de wortels zich vanzelf vol met water. 

Tip

Wist je dat je de basilicumblaadjes niet met de je handen van de plant af moet trekken? De bacteriën die op je handen zitten, doen het plantje niet veel goeds. Gebruik daarom altijd een schone schaar om de blaadjes af te knippen als je ze gebruikt.

3 lekkerste soorten basilicum

Als je in de supermarkt in het kruidenrekje kijkt, staan daar tegenwoordig verschillende soorten basilicum. De een is beter voor in pesto, de ander werkt beter als garnering. Wij zetten de 3 lekkerste soorten voor je op een rijtje.

 • Zoete basilicum
  Als je aan basilicum denkt, dan denk je waarschijnlijk aan deze soort. Dit heldergroene Italiaanse plantje heet ook wel Genovese. De soort is ideaal om zelf te kweken en kun je het beste gebruiken als garnering in pesto, bij een salade caprese én in ijs! 
 • Thaise basilicum
  Een soort die vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. De bladeren zijn iets robuuster dan die van de Italiaanse basilicum en smaken een beetje naar zoethout, anijs en kruidnagel. Deze soort is heerlijk in Thaise curry of een lekker oosters soepje. 
 • Citroenbasilicum
  Deze soort heeft een intense citroensmaak. De plant herken je aan de langwerpige, smalle bladeren met witte bloemen. Gebruik de blaadjes bij visgerechten of op kip. Heerlijk! 

Basilicumplant in de winter

In de winter kan een basilicumplantje buiten niet altijd goed overleven. Als je de plant dus wil blijven gebruiken, kun je ‘m het beste binnenhalen zodra het begint te vriezen. Zit jouw basilicumplant in de grond en niet in een pot? Dan moet die wel buiten blijven staan. De blaadjes kunnen dan ietwat gaan hangen en zijn niet altijd even mooi om te gebruiken als garnering. Je kunt er natuurlijk wel nog pesto, tapenade of pastasaus van maken. Wil je liever een keer iets anders proberen? Ga dan voor basilicumijs met limoen!

Basilicumijs met limoen

Natuurlijk eten we het liefst ijsjes in de zomer, maar wie zegt dat dit in de winter niet kan? Juist, niemand! Met de authentieke groene Italiaanse basilicumplant kun je heerlijk ijs maken. Dit ijs maak je met de ijsmachine en is heerlijk romig, maar toch luchtig. De basilicum en de limoen zorgen voor een frisse en bijzondere smaak. Benieuwd? Aan de slag dan maar!

Wat heb je nodig?

 • 250 ml volle melk
 • 40 gr verse basilicum
 • 250 ml slagroom
 • 4 eidooiers
 • 70 gram basterdsuiker
 • 2 limoenen 

En zo maak je het

 1. Verwarm de melk in een pannetje. Doe dit op de au bain-marie-manier. Terwijl de melk langzaam verwarmt, kun je de basilicumblaadjes erboven in kleine stukjes scheuren en toevoegen.
 2. Doe de eidooiers in een kom en mix dit samen met de basterdsuiker tot een dikke massa. Zorg dat de suiker volledig oplost in de eidooiers. Schenk dit al roerend bij de melk. Verwarm dit tot de eidooiers gaan binden. 
 3. Blijf roeren in het mengsel en haal het geheel hierna van het vuur. Zet dit mengsel in een kommetje in de koelkast en laat afkoelen.
 4. Als het mengsel helemaal is afgekoeld, kun je de slagroom gaan kloppen. Gebruik hiervoor een mixer en klop stijf. Schep de slagroom door het mengsel met de eidooiers. 
 5. Rasp beide limoenen en meng de rasp hier doorheen. Voeg ook het sap van één limoen toe. 
 6. Je kunt nu proeven of de smaak naar wens is. Niet zuur genoeg? Doe er nog wat limoensap bij. Wil je dat de basilicumsmaak intenser wordt? Voeg dan nog een aantal bladeren van de basilicumplant toe. 
 7. Giet het mengsel in de ijsmachine en maak er ijs van! Klaar? Dan kun je je zelfgemaakte basilicumijs in de vriezer bewaren. Smakelijk! 

Tip

Als je geen ijsmachine hebt, kun je het mengsel ook in een plat Tupperware-bakjes in de vriezer zetten. Roer dit dan om de twee uur goed door, zodat er geen ijskristallen ontstaan. 

Over de auteur