Is het tijd om je tuin van nieuwe bloemen en planten te voorzien? Dan wil je natuurlijk de perfecte omgeving creëren waarin ze ongestoord kunnen groeien en bloeien. De aarde die je daarbij gebruikt is ontzettend belangrijk. Bij het uitzoeken van nieuwe grond voor je tuin kom je vaak potgrond en tuinaarde tegen. Veel mensen weten niet dat er een groot verschil tussen deze twee grondsoorten zit. Maar waar zit dat verschil hem precies in? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Potgrond

Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat uit veen of kokos. Dit wordt vervolgens gemengd met andere grondstoffen, waaronder compost, meststoffen, boomschors en kalk. Deze mengeling aan stoffen zorgt ervoor dat potgrond ontzettend goed is in het vasthouden van water en zuurstof. Dat is ideaal, want dit hebben je planten nodig om te floreren. Potgrond bevat bovendien ontzettend veel voedingsstoffen dankzij de toegevoegde compost en meststoffen. Hierdoor hebben je planten geen bemesting nodig in de eerste zes tot acht weken. Ze hebben alle ruimte om te groeien en hebben enkel een beetje water nodig. Er zijn ook specifieke soorten potgrond die een langdurige werking hebben, met meststoffen die je planten tot wel zes maanden lang voeden.

Tuinaarde

Tuinaarde bestaat voor een groot deel uit tuinturf: doorvroren zwartveen dat in de meeste gevallen uit Duitsland komt. Doordat het een veensoort is, is de aarde niet bekalkt. Dat geeft tuinturf een lage pH-waarde en betekent dat er ook geen voedingsstoffen in de aarde zitten. Daarom wordt tuinturf met compost gemengd om het vruchtbare aarde te maken. Compost heeft bovendien een hoge pH-waarde, waardoor de zuurgraad in balans wordt gebracht. Toch is tuinaarde nog altijd vrij zuur. Sommige planten houden van deze zure omgeving, maar de meeste planten hebben een lagere zuurgraad nodig. Tuinaarde is bovendien een stuk zwaarder dan potgrond en laat daardoor minder lucht en water toe. Bovendien krijgen de wortels van je planten minder ruimte om te groeien, aangezien het luchtpercentage in de grond te laag is.

Wanneer gebruik je potgrond?

Ben je op zoek naar een goede grond waarmee je plantenbakken en borders kunt vullen? Dan is potgrond de beste keuze. Doordat deze grondsoort een hoog luchtpercentage heeft, hebben je planten alle ruimte om te gaan wortelen. De grond is bovendien vruchtbaar, waardoor je planten kunnen floreren. Potgrond is niet alleen geschikt voor planten in je tuin, maar ook een goede voedingsbomen voor huisplanten. Houd wel in de gaten dat planten in borders en potten na verloop van tijd weer voedingsstoffen nodig hebben. Het is dus aan te raden om de grond na zes tot acht weken bij te mesten. Doe dit regelmatig, zodat de potgrond vruchtbaar blijft.

Wanneer gebruik je tuinaarde?

Doordat tuinaarde relatief zuur is en weinig zuurstof toelaat, is het aan te raden om deze grond niet in plantenbakken of borders te gebruiken. Je planten kunnen dan niet wortelen en kunnen door de hoge zuurgraad zelfs sterven. Maar wanneer komt tuinaarde dan wel goed van pas? Wanneer je goedkope grond zoekt voor het aanvullen van de natuurlijke aarde in je tuin. Zo is het een goed middel voor het verhogen van je tuingrond en voor het egaliseren van je tuin wanneer je een gazon aan wilt leggen. Ook de grond van je moestuin kan je goed aanvullen met behulp van tuinaarde. Zorg er wel voor dat je tuinaarde altijd mengt met potgrond of de natuurlijke aarde in je tuin. Zo creëer je een vruchtbare bodem voor al je bloemen en planten.

Over de auteur