Als je wilt dat de kruiden in je kruidentuin blijven groeien, dan moet je weten hoe je deze moet snoeien. Gebeurt het echter vaak dat je kruiden koopt in de winkel en deze al na enkele weken moet vervangen omdat de plant is gestorven of niet verder blijft groeien? Met wat basiskennis en een scherpe snoeischaar van een goed merk zul je erin slagen om een lange tijd te genieten van je kruiden.

Door je kruiden te snoeien heb je altijd verse kruiden in huis en dit is daarnaast ook goed voor de gezondheid van de plant. Het snoeien van de plant bevordert namelijk de groei, en zal ook de wortels sterker maken. Hieronder vind je enkele makkelijke tips bij het snoeien van je kruiden.

De vuistregel

Bij de meeste planten wil je ervoor zorgen dat je vroeg snoeit en vaak snoeit. Met vroeg snoeien willen we zeggen dat je je kruiden al mag beginnen snoeien vanaf het begin dat je ze in huis hebt. Bij de meeste types kruiden is er eigenlijk geen slecht tijdstip om ze te gaan snoeien en dit kan dus het hele jaar door. Zeker snelgroeiende planten zoals basilicum, munt en dille hebben er baat bij dat ze regelmatig worden gesnoeid.

Snoei je kruiden altijd met een scherpe, schone schaar. Dit voorkomt schade aan de plant en bevordert de groei van de plant. Als je geen snoeischaar hebt en ervoor kiest om je kruiden te plukken, dan moet je altijd eerst je handen schoonmaken. Snijd waar je kan hele stelen af in plaats van individuele bladeren. Doe dit indien mogelijk in de ochtend of laat in de middag, niet wanneer de zon nog volop schijnt.

plukken kruiden

Hoe snoeien

Snoei je kruiden zeker en vast voor ze gaan bloeien want eens ze in bloei staan verliezen ze een stuk van hun smaak. Je kunt er zelfs voor kiezen om de bloemknoppen af te knippen als je langer van je kruiden gebruik wilt maken. Zodra een plant gaat bloeien, begint deze zaden te maken en stopt de plant met het aanmaken van nieuwe bladeren.

Bij de meeste kruiden mag je de plant knippen zodat slechts een 5-tal centimeter van het stammetje overblijft. Het overgebleven stukje stam kan zich dan mogelijk opsplitsen en in verschillende takken groeien. Als je dit telkens gaat doen bij het snoeien, dan zul je na verloop van tijd een een plant verkrijgen die die sterk zal zijn en meer takken en bladeren heeft.

Over de auteur