De tuin in juni

Juni is een prachtige maand waarin het echt heerlijk genieten is in de tuin. Zeker begin juni zijn er overal jonge vogeltjes te zien en te horen. De ouders vliegen af en aan om de kleintjes te voorzien van het nodige voedsel. Heel wat bloemen geuren en kleuren. Kortom, een genot om in juni te genieten van het buitenleven. Meestal is de temperatuur in juni zodanig dat het lekker is om buiten te zitten, soms zelfs tot ’s avonds laat. Uiteraard is er ook in juni van alles te doen in de tuin. Het is belangrijk om tuinonderhoud in juni niet te laten versloffen, maar doe je winst met onderstaande tuintips juni.

Tuinonderhoud in juni

Als het gaat om tuinonderhoud in juni zijn er heel wat tips te geven. Er zijn een aantal klusjes die het beste voor de langste dag gedaan kunnen worden. Heel ideaal dus om dat nog net in de maand juni aan te pakken. Een van de tuintips juni is ook om nog wat zomergoed te planten. Dat kan nu nog net, in juli is het daarvoor echt te laat. Daarnaast hoort bij tuinonderhoud in juni ook absoluut het onkruidvrij houden van de tuin. De tuin juni staat al snel vol met onkruid als je dit niet regelmatig weghaalt.

tuinonderhoud in juni

Tuintips juni wat betreft beplanting

 • Je kunt alle een-en tweejarigen nu uitzaaien. Zorg ervoor dat ze in deze maand een definitief plekje krijgen ergens in de tuin.
 • Haal uitgebloeide bloemen weg voor een frissere en nettere uitstraling van de tuin. Bovendien vergroot dit de kans op een tweede bloeiperiode.
 • Uitgebloeide rozen moeten worden teruggeknipt tot aan een blad dat weer uit vijf kleine blaadjes bestaat. Op deze manier kan de plant nieuwe knoppen gaan vormen, als het tenminste een doorbloeier is.
 • Wanneer het een heel aantal dagen achter elkaar warm en droog weer is, zorg dan voor een goede besproeiing van de planten. Doe dit liever een keer per week een paar uur achter elkaar dan elke dag een kwartiertje.

Het gazon in juni

 • Maai het gras echt iedere week. Nog beter is om dit om de vijf dagen te doen.
 • Zorg ervoor dat je het niet te kort maait. Vanaf de grond gemeten 5 centimeter is ideaal. Wanneer je het te kort maait, komt er teveel zon op de grond met als gevolg mosvorming. Daarnaast is wat langer gras ook gewoon sterker en heb je minder kans op allerlei soorten onkruid in het gazon.
 • Maai het liefst ’s avonds.

Tuintips juni voor als je een vijver hebt

 • Omdat het water nogal snel verdampt tijdens de warme maanden, moet de vijver regelmatig worden bijgevuld. Het is wel van belang om dit in verschillende etappes te doen, zodat het vijverwater niet in een keer teveel afkoelt.
 • Heb je jonge visjes in je vijver, dun de beplanting dan niet te rigoureus uit. De kwetsbare kleine visjes hebben echt een schuilplaats nodig tegen regelmatig dreigend gevaar.

Algemene tuintips juni

 • Hagen die strak moeten blijven, kun je nu gaan knippen.
 • Eind juni kun je het gazon en de rozen bemesten.
 • Vaste planten en klimplanten opbinden, zodat ze niet breken.

Met deze tuintips juni komt het vast en zeker helemaal goed met de tuin en kunnen jullie nog een hele zomer lang genieten van al het moois dat bloeit en groeit.

Over de auteur