Er zijn veel redenen denkbaar om een overkapping in de tuin te willen hebben. Misschien heb je behoefte aan een overdekt terras, zodat je er ook bij neerslag lekker kunt blijven zitten? Of misschien wil je een plek creëren waar je de fiets droog kunt stallen? Ook zou je kunnen denken aan een overkapping boven een bubbelbad in je tuin of aan een fijne speelplek voor je kinderen. Met wat balken en golfplaten heb je zo’n overkapping zo gemaakt!

Basisconstructie

Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden om een goede overkapping te kunnen bouwen. In dit voorbeeld gaan we uit van een basisconstructie die bestaat uit houten palen. Die kun je op maat maten zagen, zodat je er verder weinig werk aan hebt. Het is wel zaak om ze goed in de grond te verankeren, bijvoorbeeld door ze in beton te zetten. Hiervoor is speciaal beton verkrijgbaar, dat snel hard wordt. Voor de afwerking van het dak kun je simpelweg wat goedkope golfplaten kopen en ter versteviging breng je eventueel eerst wat houten platen aan. Met behulp van dwarsbalken creëer je het raamwerk waar je deze beplating aan bevestigt.

Afwatering

Een belangrijk aandachtspunt is de afwatering. Als het een plat dak betreft, zal daar water op komen te staan. Het is aan te bevelen om een schuin dak te maken, met aan de rand een dakgoot. Ga je Humanit golfplaten kopen voor dit doel, houd er dan rekening mee dat de platen met een helling van tenminste acht procent worden aangebracht, om een goede afwatering mogelijk te maken. Het regenwater stroomt dan eenvoudig naar de dakgoot en kan vervolgens infiltreren in de grond. Je zou het water ook naar een regenton kunnen laten lopen, zodat je het opgevangen water kunt gebruiken om de plantjes mee te begieten.

Stevige constructie

Om ervoor te zorgen dat de hele constructie voldoende stevig is, plaats je zogenoemde schoren in de hoeken van de balkenconstructie. Dit zijn kleine schuine balken die in een hoek van 45 graden worden geplaatst en voorkomen dat de balken heen en weer zouden kunnen bewegen.

Betegelen

Afhankelijk van de beoogde toepassing van de overkapping kun je ervoor kiezen om de grond eronder te betegelen. Als het een terras betreft, is dat een voor de hand liggende keuze. Gaat het om een stalling voor de fiets, dan is betegeling niet strikt noodzakelijk, maar vaak wel handig.

Over de auteur