Als het gaat om tuinontwerp, moet de planning plaatsvinden tijdens de koudere maanden om in de lente direct aan de slag te kunnen en als het warm wordt meteen van je tuin te kunnen genieten. De lente is een seizoen vol mogelijkheden voor zowel de planten die op het punt staan ​​tot leven te komen in de tuin, maar ook voor jou om je tuinontwerp ideeën uit te voeren.

Door het herontwerpen van jouw tuin in het voorjaar goed te plannen en uit te voeren, is het haalbaar om nog voor de zomer een compleet nieuwe tuin te hebben, die voldoet aan al jouw wensen en eisen. Voordat die er is, zul je echter moeten gaan plannen. Zo moeten er misschien containers voor het afval gehuurd worden, of moet je zaken opslaan zodat ze niet in de weg staan bij de verbouwing. Hieronder benoemen we de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij het plannen van een herontwerp van je tuin.

Verklein de gazongrootte

Hoewel veel mensen dol zijn op hun gazons, is het verkleinen van je gazon eigenlijk helemaal niet zo gek. Tenzij je er echt van houdt om de hele zomer je gazon om de twee weken te maaien, waarom zou je in die tijd dan niet echt van je tuin genieten? Door meer beplante gebieden te creëren, kun je de beplanting veel meer visueel aantrekkelijk maken, waar je zowel buiten als binnen van kunt genieten. 

Denk aan een kamer buiten

Bruikbare tuinkamers kunnen een serieuze meerwaarde zijn voor jouw buitenruimte. Hoewel het onvoorspelbare weer van invloed kan zijn op wanneer en hoe we van onze tuinen genieten, is het mooie van tuinkamers dat ze het hele jaar door kunnen worden gebruikt, zodat je er bij elk weer van kunt genieten. Door deze in de tuin te bouwen, creëer je een echt toevluchtsoord voor rust en stilte en kun je uiteindelijk het hele jaar door genieten van je tuin en buitenruimte.

Wat te doen met je bestrating

In plaats van de oude versleten bestrating met een hogedrukreiniger schoon te spuiten, kun je beter iets nieuws proberen, zoals groot formaat bestrating of juist minder bestrating. Wat hierbij belangrijk is, is kijken naar hoe jouw bestaande tuin de woning aanvult. Door ervoor te zorgen dat jouw bestrating op hetzelfde niveau ligt als de binnenvloer, kun je de grens tussen het interieur en de buitenkant van het pand doen vervagen. Zeker als je grote openslaande deuren hebt. Dit zorgt voor een betere bewegingsstroom van de woning naar de tuin, waardoor de leefruimte van de woning wordt vergroot en de tuin als het ware wordt uitgenodigd in de woning. Zal er door je bestrating aan te pakken een hoop afval komen? Vergeet dan niet op tijd die grondcontainer te reserveren!

Investeer in een buitenoven

Buiten eten is een geweldig tijdverdrijf, maar in de praktijk werkt het niet altijd als het niet goed is georganiseerd. Koken op hout is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden, van pizza’s en kebabs tot en met het bakken van brownies en brood, wat allemaal zeer goed te doen is in de tuin. De kookruimte moet een centraal punt vormen in het tuinontwerp en ook de plek zijn waar gasten kunnen samenkomen en van de ruimte kunnen genieten. Houtgestookte ovens kunnen behoorlijk duur zijn, maar het is echt de moeite waard om een goed model te kopen, zodat jouw buiten kookervaring een goede wordt!

Over de auteur