Het tulpenseizoen komt er weer aan. Van eind maart tot half mei staan in Nederland alle kleuren tulpen in bloei. Miljoenen bloembollen versieren dan rijkelijk ons plattenland. Met tulpen haal je de lente in huis! Wij geven je tips om deze mooie bloem zelf planten, behouden en verzorgen.

Als we aan de kenmerken van Nederland denken, staan tulpen vaak ook in dat rijtje. De eerste tulpen werden eeuwen geleden gevonden in gebieden rond de Middellandse Zee, tot ver over de grenzen van China. In de vijftiende eeuw werd de bloem vooral gekweekt en geteeld voor Turkse paleizen. De naam komt ook uit Turkije, oorspronkelijk werden de tulp namelijk ‘tulipan’ genoemd, omdat die iets weg had van een tulband.

Hoe kwam de tulp in Nederland?

Hoe de tulp vanuit deze verre landen in ons kleine landje terecht kwam, is nog steeds de vraag. Er gaan veel verschillende verhalen de rondte. Zo wordt er gezegd dat de tulp als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Clusius werd gegeven. Zo kwam de bloem via Praag in Leiden terecht. Een ander verhaal luidt dat de tulp over zee naar Nederland kwam: via Antwerpen naar de havens in Amsterdam. In eerste instantie waren tulpenbollen onbetaalbaar voor de gewone burger. Ze werden een belangrijk exportproduct voor ons land. De prijs van een tulpenbol was vroeger vergelijkbaar met de prijs van een Amsterdams grachtenpand. Wow!

Regenboog aan bloemen 

Dat tulpen er in veel verschillende kleuren zijn, weten we inmiddels wel. Als je in de lente de gemiddelde bloemenwinkel binnenwandelt, zie je een regenboog aan tulpen. Van paars tot wit en van oranje tot roze. Ook verschillende groottes en vormen zorgen voor een unieke bloem. Als je van eind maart tot half mei op verschillende plekken in Nederland komt, kun je de bloemenzee bijna niet missen. Vooral in de Keukenhof in Lisse is het prijs: daar bloeien in de lente meer dan zevenmiljoen bloembollen. De meeste tulpenboerderijen in ons land liggen in de Noordoostpolder, in Flevoland. Maar ook van Den Haag tot Leiden en Alkmaar kun je genieten van deze mooie kleurrijke velden. 

Wanneer kan ik tulpen planten?

Wil je zelf tulpen in de tuin? Als de blaadjes van de bomen vallen – aan het einde van de herfst dus – kun je tulpen het beste planten. Als de temperatuur in de grond daalt, kun je de bollen het beste in de grond zetten. Plant de tulpenbollen op een afstand van tien centimeter uit elkaar en houd ook tien centimeter diepte aan. Wil je een speels effect? Kies dan voor verschillende kleuren, vormen en groottes. Deze bloemen zijn dol op zonnebaden. Geef ze daarom een zonnig plekje, dan kun je in de lente genieten van een kleurrijk bloemenveld in je eigen achtertuin

Tulpen versus narcissen

Heb je ook de lentebloeier narcis in de tuin staan? Narcissen en tulpen zijn niet echt dol op elkaar. Plant ze niet te dicht bij elkaar in de tuin. Heb je deze bloemen in een vaas staan? Ook dan kunnen ze het niet goed met elkaar vinden. Zorg daarom dat je ze nooit naast elkaar zet.

Volle vaas

Wist je dat tulpen nog blijven groeien als je ze in een vaas zet? Kies een vaas die groot genoeg is, zo geniet je nog lange tijd van een vol boeket! Een bosje tulpen staat gemiddeld zo’n zeven tot tien dagen. Wil je er langer plezier van? Doe een beetje suiker of azijn in het water, dan blijven de bloemen langer mooi. Ook een oud muntje in de vaas doet wonderen!

Over de auteur