Tropische bloemen brengen meer in je tuin: meer kleur, meer geur, meer formaat en nog meer vlinders. Enkele van de minst dure en mooiste zijn leden van de hibiscusfamilie en de orchideeënfamilie. Bromelia’s (luchtplanten) zijn niet alleen mooi, maar ook onderhoudsarm. Als je in een koeler klimaat leeft zoals hier in Nederland, heb je een planning nodig om tropische bloemen planten gezond te houden in de winter, en in veel gevallen zullen deze planten naar binnen moeten worden gebracht of als eenjarige seizoensplanten moeten worden behandeld en weggegooid worden aan het einde van het seizoen. Uiteraard raden wij aan om ze naar binnen te doen, zodat je het volgende jaar weer kunt genieten ervan. Hier zijn de 14 soorten tropische bloemen die je kunt gebruiken om de tuin te verfraaien of om een ​​tropisch boeket te schikken. 

Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) 

De tropische hibiscus brengt een flamencogevoel naar het terras. Als het gaat om de Hibiscus rosa-sinensis, als je deze voldoende zonneschijn en royaal water geeft, krijg je gedurende het groeiseizoen non-stop bloemen met een diameter tot twintig centimeter. Zoals veel tropische bloemen zijn de schitterende kleuren van de hibiscus een baken voor vlinders. De gele hibiscus is ook de officiële staatsbloem van Hawaï. Je kunt variëteiten kiezen die bij elk kleurenschema passen, aangezien de bloemen verkrijgbaar zijn in warme tinten zoals geel, oranje en rood, maar ook in koele tinten zoals roze, wit en paars. 

Hibiscus

Bromelia (Aechmea of ​​Guzmania geslachten van de familie Bromeliaceae

De Bromeliaceae-familie is groot en divers, inclusief planten zoals ananas en het grijze, gekrulde Spaanse mos. Ondanks hun ongewone uiterlijk zijn bromelia’s verrassend eenvoudige tropische planten die een breed temperatuurbereik kunnen verdragen, van bijna vriespunt tot erg warm. Vochtigheid is een belangrijk element hier, omdat bromeliabladeren speciale schubben hebben die water uit de lucht opnemen. Gebruik een luchtige orchideeënmix om je bromelia’s op te potten, er groeien er evenveel als epifyten in de natuur. Verpot eventuele uitlopers die zich na de bloei vormen, omdat de ouderplant meestal achteruitgaat als de bloem verwelkt. 

Bromelia

Clivia miniata (Natal lelie) 

Clivia miniata, ook wel geboortelelie genoemd, is door veel tuinders begeerd als een stoere kamerplant die gedijt in gebieden met weinig licht. Clivia zal niet alleen groeien in je vensterbank op het noorden, hij staat ook graag aan de droge kant, groeit het beste met minimale kunstmest en is het gelukkigst als de wortel in een overvolle pot is gebonden. Het is de perfecte tropische plant voor mensen die niet heel intensief met hun planten bezig zijn.

Clivia miniata

Chenilleplant (Acalypha hispida) 

De chenilleplant groeit zolang deze voldoende water en zonlicht krijgt. Acalypha hispida, ook bekend als roodgloeiende lisdodde, heeft mogelijk aanvullende verlichting met een groeilicht nodig om met succes te overwinteren.

Chenilleplant

Orchidee (Orchidaceae) 

De orchideeënfamilie (Orchidaceae) bevat honderden geslachten en tienduizenden soorten. Het kiezen van het juiste groeimedium is van cruciaal belang voor orchideeën. Een stevige, op schors gebaseerde groeimix voor orchideeën geeft je plant een gezonde start. Kies een pot met veel drainagegaten om ervoor te zorgen dat je hem niet te veel water geeft. Voeg gefilterd licht, een vochtige omgeving (badkamer- of keukenraam) en gematigde temperaturen toe om je orchidee aan de gang te krijgen… en te houden!

Orchidee

Jasmijn (Jasminum officinale) 

Jasmijn voegt geur en hoogte toe aan elke tuin en produceert bloemen van de late lente tot de vroege herfst. Het is een slanke maar krachtige plant die tuiniers binnen kunnen houden door regelmatig te snoeien. Geef jasmijn binnen (vooral tijdens koude winters) helder maar indirect licht en een koele locatie. 

Jasmijn

Gember (Zingiber avoidum) 

Even aromatisch als mooi, bloeiende gemberplanten zijn een uitstekend alternatief voor mensen die weinig of geen directe zon in hun tuin hebben. Zoals met de meeste tropische planten, zijn hete en vochtige omstandigheden echter vereist voor bloeiende planten. Zingiber-types omvatten de rode schutbladen van de awapuhi, die in sommige premium shampoos wordt gebruikt. Zingiber ignoreum ‘Pagoda Jewel’ ziet eruit als een buitenaardse levensvorm, maar groeit gemakkelijk in vochtige, goed doorlatende grond. Breng de gemberplanten naar binnen als de temperatuur onder het nulpunt daalt om te voorkomen dat bladpunten bruin worden. 

ginger

Protea (Protea cynaroides) 

Protea-bloemen zien eruit als een kruising tussen een artisjok en een distel. Deze Afrikaanse inheemse bloesems zijn donzig, leerachtig en behoorlijk droogtetolerant. Protea-planten zijn vorstbestendiger dan de meeste tropische bloemen en kunnen het hele jaar buiten blijven. Plant protea’s in een zanderige potgrond en geef een of twee keer per week water. Een halve dag zon is voldoende om van de late winter tot de lente te bloeien. 

Protea

Over de auteur