Een natuurlijke tuin is de ideale manier om van je buitenruimte te genieten terwijl je tegelijkertijd de lokale flora en fauna ondersteunt. Een belangrijk element van een natuurlijke tuin is het creëren van groene grenzen met behulp van haagplanten. Maar welke haagplanten zijn precies geschikt? In dit artikel geven we voorbeelden van geschikte soorten, zoals bijvoorbeeld de Beukenhaag van haagplanten.nl. Lees snel verder om jouw perfecte haagplant uit te kiezen! 

Deze haagplanten zijn geschikt

Een goed gekozen haagplant past naadloos in het omliggende landschap en draagt bij aan het creëren van een harmonieuze sfeer in je tuin. Zoek je een winterharde plant die goed in de schaduw groeit? In dat geval kun je een Portugese laurier kopen. Hier zijn enkele andere haagplanten die geschikt zijn voor een natuurlijke tuin:

  • Liguster (Ligustrum)
  • Meidoorn (Crataegus)
  • Gelderse roos (Viburnum opulus)
  • Laurierkers (Prunus laurocerasus)
  • Beuk (Fagus sylvatica)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)
  • Taxus (Taxus baccata)

Voordelen van haagplanten in een natuurlijke tuin

Haagplanten bieden tal van voordelen in een natuurlijke tuin. Ze creëren een groene, levende grens die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook een leefgebied en voedselbron vormt voor vogels en insecten. Bovendien kunnen haagplanten helpen bij het verminderen van geluidsoverlast, het filteren van luchtverontreiniging en het bieden van schaduw en privacy.

Let hierop bij het kiezen van de juiste haagplanten 

Bij het kiezen van haagplanten voor jouw natuurlijke tuin is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van je tuin, zoals de bodemsoort, de beschikbare ruimte en de gewenste hoogte van de haag. Sommige haagplanten, zoals de meidoorn, zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen voedingsarme grond, terwijl andere, zoals de beuk, de voorkeur geven aan een vruchtbare bodem.

Houd ook rekening met de groeisnelheid van de haagplanten. Sneller groeiende soorten, zoals de laurierkers, kunnen snel een dichte haag vormen, maar vereisen mogelijk vaker snoeien. Langzamer groeiende soorten, zoals de taxus, hebben minder onderhoud nodig maar nemen langer de tijd om een volledige haag te vormen. Het snoeien van haagplanten moet idealiter één tot twee keer per jaar gebeuren, afhankelijk van de soort en de groeisnelheid.

Zoals je ziet zijn haagplanten een uitstekende keuze voor het creëren van groene, levende grenzen in een natuurlijke tuin. Door de juiste haagplanten te kiezen en goed te zorgen voor hun onderhoud en verzorging, kun je genieten van een prachtige, natuurlijke tuin die zowel voor jou als voor het milieu vele voordelen biedt.

Over de auteur