Over het algemeen is de maand september een flink stuk koeler dan augustus. Ook worden de dagen plotseling in rap tempo korter. Hoewel er in een pure siertuin niet heel veel te doen is deze tijd van het jaar, zijn tuinen met daarin groenten of fruit des te drukker. Het is ook de periode waarin je de bollen van je lentebloeiers plant en zaden verzameld voor je kleurmakers van volgende zomer. Zorg dat je volop profijt maakt van de laatste warme dagen met deze tuintips september.

Top 10 taken tuinonderhoud september

1. Het stekken van lente- en zomerbloeiende meerjarige planten

2. Het plukken van herfst aardbeien

3. Het verzamelen en zaaien van zaden

4. Het opgraven van de laatste aardappels

5. Een net over je vijver leggen voordat de grootste bladval van start gaat

6. Je nieuwe planten blijven wateren, bij voorkeur met regenwater

7. De regelmaat waarmee je je huisplanten water geeft omlaag schroeven

8. Je kassen leeg- en schoonmaken voor gebruik in de herfst

9. Je bladdragende groentes met een net tegen vogelschade

10. Het planten van de bollen van lentebloeiers

tuinonderhoud september

Tuin september: Bloemen

Dit is een goede tijd van het jaar om nieuwe meerjarige bloemen te planten. Vooral rond het eind van september is de grond nog warm, maar tegelijkertijd wel stukken vochtiger. Een ander belangrijk stukje tuinonderhoud september is het onderhouden van de bloemen in hangende manden. Een beetje snoeien, wateren en bij-voeden kan ze tot mid-herfst mee laten gaan. Zodra ze hun beste tijd gehad hebben, vervang je ze met lentebloeiende planten en bloemen. Deze tuintips september zouden niet compleet zijn zonder het melden van stekken. Deze tijd van het jaar is perfect om de vermoeide meerjarige bloemdragende planten in je tuin te stekken. Zo heb je voor volgend jaar een jeugdige plant die mooier bloeit en mooier van vorm is.

Ongedierte en ziekte tuintips september

Een dag druk aan de slag in de tuin september zonder controle op ongewenst ongedierte en ziektes zou een gemiste kans zijn. Dit is een uitstekende tijd van het jaar om je chrysanten te checken op witte roest of verkleuringen van de bladeren. Die laatste kan bijvoorbeeld wijzen op stengelaaltjes.

Tuintips september: Gras

Maai het gras in de tuin september minder vaak en laat het wat hoger groeien. Zo weerstaat je grasmat de laatste droge, warme dagen, maar kan het ook hevige regenval zonder problemen weerstaan. Je kan je grasmat een extra zetje in de rug geven voor de aansnellende winter door speciale herfst voeding te gebruiken. Deze voeding is verrijkt met kalium en zorgt voor stevige groei die tegen een stootje kan. September is ook een uitstekende maand om een nieuwe grasmat te leggen. Maak je niet al te druk als je nog bruine, uitgedroogde plekken in je grasmat hebt. Deze zullen zichzelf meestal vanzelf herstellen als de eerste herfstbuien gaan vallen.

tuin september

Laatste tuintips september

Gebruik de laatste paar droge dagen om je tuinhekken, tuinhuisjes en andere houten constructies van een verse laag weerbestendige verf te voorzien. Dit scheelt je in het voorjaar veel werk. Een ander belangrijk stuk tuinonderhoud september is het schoonmaken van je terras en andere harde oppervlaktes. Het kan verleidelijk zijn om het mos of onkruid te laten zitten omdat je toch niet in de tuin zal zitten deze winter, maar vooral mos kan in de winter verraderlijk glad worden. Na een zomer lang genoten te hebben van het zitten in de tuin, is de kans dat je je tuinmeubels de komende maanden gebruikt niet groot. Gebruik dan ook de gelegenheid van je tuinonderhoud september om je tuinmeubels droog en veilig op te bergen.

Tuin september: Tot slot

We hopen dat onze tuintips september je helpen om het meeste te maken van de laatste droge dagen van het jaar. In september kan er ook al een begin worden gemaakt om de tuin winterklaar te maken. In september nog even de handen uit de mouwen betekend dat je aankomend voorjaar weer volop van je tuin kan genieten.

Over de auteur