Moestuinieren is duurzaam, rustgevend en geldbesparend. Niet zo gek dat het bestieren van een moestuin, waar dan ook, steeds populairder wordt. Van balkon of dakterras in de stad tot lappen grond in een woonwijk: we verbouwen massaal onze eigen groenten, fruit en kruiden. Een aantal slimme tips voor de beginnende moestuinier.

Opkweken achter het raam

Veel groenten en kruiden kun je al in het voorjaar achter het raam opkweken, in bakken op een plek waar veel zonlicht komt. Achter het raam is dus ideaal. Als zich eenmaal tuin waardige plantjes vormen en de vorst uit de grond en lucht is, kunnen ze naar buiten. Daar zijn echter allerlei kapers op de kust, zoals slakken. Daarom kijk je op moestuinenbak.nl hoe je voorkomt dat deze beestjes je planten opvreten. Het zijn overigens wel nuttige beestjes, dus bestrijd je ze op diervriendelijke wijze.

Ook deze uitheemse groenten doen het prima in de Hollandse klei

Niet alleen oer-Hollandse wortelen en koolsoorten zijn makkelijk te kweken in ons kikkerlandklimaat. Ben je gek op uitheemse groenten zoals borlottibonen (kievitsbonen), courgettes en cavolo nero (palmkool)? Het zijn typisch Italiaanse ingrediënten waarmee je bijvoorbeeld heerlijke klassiekers als ribollita maakt, een soort broodsoep. Goed nieuws: deze groenten doen het ook goed in de Hollandse klei.

Moeilijke en makkelijke kruiden?

Makkelijk te kweken kruiden zijn rozemarijn en peterselie, eveneens ingrediënten die veel smaak geven en gezond zijn. Deze gaan in de volle grond of terracotta potten. Wat moeilijker is basilicum, dat het beste groeit in een moestuinbak die afgesloten is voor de al genoemde slakken, en die een (plexi)glasplaat als bovenkant heeft. Geniet van de heerlijke lentegeur en maak er fantastische pesto van!

Hou rekening met de beschikbare ruimte

Al te enthousiast zaaien zorgt al gauw voor te veel drukte in je moestuin. Hou dus rekening met de grootte die planten kunnen aannemen zodra ze volwassen worden. De ene soort maakt geen probleem van een drukbezette moestuinbak of border, zoals tomatenplanten, maar je courgettes hebben meer speelruimte nodig, met hun bladeren en vruchten. Zaai deze dus minimaal dertig centimeter van elkaar. Van alle planten kun je de zaaiafstand eventueel opzoeken.

Restjes-stress? Trakteer buren, familie en vrienden!

Bij het oogsten worden beginnende moestuiniers vaak verrast door de opbrengst. Dat geeft restjes-stress: hoe krijg ik dat allemaal op? Een middagje restverwerking in de keuken doet wonderen. Maak ruimte in je vriezer voor sauzen, soepen en andere gerechten, zodat je niks verspilt. Heb je dan nóg een overschot, dan breng je wat groenten naar buren, familie en vrienden die het voorrecht van een eigen moestuin nog niet hebben ontdekt.

Over de auteur