Niets is heerlijker dan elke dag verse kruiden te kunnen plukken uit je eigen tuin. Rozemarijn is heerlijk bij een stukje vlees en met basilicum maak je je eigen pesto. Of wat dacht je van een lekkere tomatensaus met oregano? Het water loopt alvast in onze mond! Kruiden zijn uiteraard ook als thee te gebruiken, verser kan eigenlijk niet. De keuze om een kruidenbak te maken is dan ook gemakkelijk, maar hoe pak je dat precies aan? Met behulp van de volgende vijf stappen kan jij zelf een kruidenbak maken!

1. Schaf een mooie kruidenbak aan

Allereerst is het natuurlijk de bedoeling dat je een mooie kruidenbak uitkiest, afhankelijk van je situatie. Wil je de kruiden binnen of buiten laten groeien? Ben je van plan om het groots of juist klein aan te pakken? Ga je voor een kruidenbak in de stijl van je tuin? Hoeveel ruimte heb je op je vensterbank, balkon of in de tuin? Voor iedere situatie is er wel een geschikte kruidenbak te vinden.

2. Zaai op het juiste moment

Net als dat groenten op een bepaald moment gezaaid moeten worden, is dat met kruiden hetzelfde. Het is belangrijk dat je dit op het juiste moment doet want anders zullen ze niet goed groeien. Als je de kruiden te vroeg zaait, dan ontkiemen de zaadjes niet. Doe je het te laat, dan zullen de kruiden misschien niet volgroeid zijn voordat het winter wordt. Lees daarom altijd goed de instructies door want daarop staat precies vermeld wanneer je de zaadjes moet planten. Soms moet je veel geduld hebben, maar het resultaat zal er dan ook zijn.

3. Ga je voor eenjarige of meerjarige kruiden?

Welke kruiden bij elkaar in een bak? Sommige kruiden zijn eenjarig en overleven de winter meestal niet. Denk bijvoorbeeld aan dille, basilicum, koriander en tuinkers. Deze kruiden moet je ieder jaar opnieuw zaaien en daarom is het handig om deze bij elkaar in een bak te zetten. 

Daarnaast zijn er ook meerjarige kruiden die na de winter opnieuw groeien. Tijm, oregano en rozemarijn zijn hier mooie voorbeelden van. De plek waar je deze kruiden zaait, is dus een standplaats op lange termijn. Denk daarom goed na over waar je ze wilt zetten en plaats ze allemaal bij elkaar. Dikwijls hebben ze ongeveer hetzelfde onderhoud nodig en moeten ze enkel worden gesnoeid.

Lees ook: Hoe kruiden snoeien zodat ze blijven groeien 

4. Zorg voor een goede basis

Je kruidenplantjes zullen het uitstekend doen wanneer ze een goede start krijgen. Wanneer je voor goede potgrond en een mooie kweekbak kiest, heb je een prima basis voor je plantjes. Een kweekbak is vooral ideaal om de zaadjes vroeger in het jaar te laten ontkiemen. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, plant je ze naar de pot of de plek waar je ze graag wilt hebben. 

Kruidenbak maken

5. Verzorg ze met liefde

Tenslotte is het belangrijk om je kruidenplantjes met liefde te verzorgen. Maar als je een beetje groene vingers hebt, zal dit wellicht geen probleem zijn. Kruiden hebben op zich al weinig onderhoud nodig dus je kunt eigenlijk weinig verkeerd doen. Geef ze voldoende licht en water, en je zal ze mooi zien groeien. Heb je verse kruiden in de keuken nodig? Dan hoef je ze alleen maar te plukken. De rest vries je eenvoudig in voor later!

Lees ook: Zelf een kruidentuin aanleggen: de beste tips

Over de auteur