Wil je graag meer privacy en beschutting in je tuin? Of ben je op zoek naar een manier om je bestaande, kale schutting op te fleuren? Met deze tips creëer je een heerlijk plekje zonder pottenkijkers. Voor mensen mét en zonder groene vingers. 

tuin trends

Verticaal tuinieren 

Een schutting zorgt natuurlijk – de naam zegt het al – voor meer beschutting in de tuin. Maar zo’n betonnen muur of houten planken halen het buitengevoel vaak een beetje weg. Een kale muur of schutting kun je gemakkelijk zelf opleuken met een verticale tuin. Er zijn verschillende methodes om een tuin ‘tegen de muur aan te bouwen’. De meest voorkomende bestaat uit een metalen frame, een PVC-laag en een laag vilt, waar de wortels van de planten op groeien. Heb je een kleine tuin? Dan is verticaal tuinieren ook een leuke manier om gebruik te maken van de ruimte. 

Deze planten doen het heel goed in een verticale tuin: 

  • Graslelie
  • Purperklokje 
  • Longkruid 
  • Vaderplant 
  • Maskerbloem 
  • Dovenetel 
  • Klokjesbloem 
  • Kruidenplantjes
Verticale Tuin zwart met bevestigingsframe en Watersysteem
Klik hier voor meer details over de Verticale Tuin zwart met bevestigingsframe en Watersysteem
trends in tuin

Snelgroeiende klimplanten 

Tover jouw schutting of muur om tot een plantenparadijs met snelgroeiende klim-, slinger- of leiplanten. De alom bekende klimop groeit snel, zonder al te veel hulp. Op zoek naar een kleurrijke, opvallende klimplant? Kies dan voor varianten als paarse- blauweregen of (winter )kamperfoelie. Die laatste groeit uit tot een struik met spreidende takken en kan wel drie tot vier meter hoog worden. Ga wel voor een bladhoudende en winterharde variant, zodat je schutting of muur er in de winter ook nog mooi uitziet. 

Set van 2 Paarse regen planten
Klik hier voor meer informatie over de Set van 2 Paarse regen planten

Een natuurlijke parasol

Lig je net lekker in de zon te luieren, steekt de achterbuurman zijn hoofd uit het zolderraam. Hè, vervelend. Creëer privacy om de inkijk van bovenaf te verminderen door middel van bomen met een bladerdek. Notenbomen zijn vanwege hun omvang vooral geschikt voor een grotere tuin, maar fruitbomen of leibomen doen het ook goed in kleinere (stads)tuinen. Kijk ook eens naar een leibomen of dakplataan, dit zijn natuurlijke parasols voor in de tuin. Een pergola of overkapping doet het ook goed als beschutting voor bovenaf. Dit is een constructie van latten op hoge palen, waar je allerlei mooie klimplanten langs kunt laten groeien. 

Pergola Nesling Wall
Klik hier voor meer info over de Pergola Nesling Wall

Liever een gewone parasol? Kies dan bijvoorbeeld voor een zweefparasol, die bieden vaak veel schaduwgebied. De kantelfunctie van zo’n zweef variant zorgt ervoor dat je de hele dag beschermd bent tegen de zon óf regen. 

siesta_premium_charcoal
Klik hier voor meer info over de Siesta zweefparasol
nieuwste tuin trends

Geluidswerende tuinafscheiding

Heb je veel last van omgevingsgeluiden, omdat je bijvoorbeeld in een drukke straat woont of luidruchtige buren hebt? Kijk dan eens naar geluidswerende tuinschermen van bamboe of kokosvezel. Zo’n scherm heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, het is ook vrijwel volledig geluidsdicht! 

Over de auteur