Vind jij een prachtige tuin moet mooie bloemen en planten fantastisch om te zien, maar vind je van jezelf dat je geen groene vingers hebt? Je kunt toch heel gemakkelijk aan mooie planten komen door planten leren stekken. Het voordeel van planten makkelijk stekken, is dat je van één plant meerdere planten kunt creëren, zonder dat je hier iets kost. Zo vermeerder je de planten in je tuin, maar je kunt ook eens een plant cadeau, zonder dat je hiervoor naar een winkel hoeft te gaan. Wanneer je de smaak te pakken hebt, is stekken een erg leuke en goedkope hobby. Dus, stek je plant!

Hoe stek ik een plant?

Als je nog nooit planten gestekt hebt, dan is de eerste vraag natuurlijk: ‘hoe stek ik een plant?’. Daar is niet direct een antwoord op te geven, omdat er diverse methodes van stekken zijn. Wil je planten leren stekken, bekijk dan onderstaande methodes:

welke planten stekken op water

Stekken met jonge scheuten

Dit is een methode dat je in de lente kunt toepassen, als alle planten in bloei staan. Hiervoor knip je een stengel af met een ontluikende scheut. De bloem mag nog niet tot bloei zijn gekomen. Dit is je eerste stekje. Verwijder alle bladeren aan de onderzijde. De rest van de bladeren aan de stengel laat je zitten. Stek je plant in een bloempot met verse en gezonde grond. De grond moet je aandrukken en een beetje water geven. Een plastic zakje over je stek kan helpen om verdamping tegen te gaan. Niet vergeten om af en toe te luchten. Houdt in de gaten wanneer er wortels gaan groeien, dan kun je de stek in een grotere pot zetten om uit te groeien tot een volwaardige plant.

Stekken met wortels

Wortels stekken is ideaal bij planten die na de zomer zijn uitgebloeid. Haal de volledige plant uit de pot en enkele van de dikste wortels af. De plant kun je daarna weer in de aarde zetten. De stukjes wortel snijd je nu in stukjes van ongeveer vijf centimeter. Vervolgens steek je de wortels in potjes met aarde, met de bovenzijde naar boven en iets uit de grond. Je zult zien dat de wortels snel zullen gaan uitlopen. Met deze methode kun je planten makkelijk stekken, zonder schade aan de originele plant te berokkenen, want wortels groeien altijd wel door.

stek je plant

Stekken op water

Planten makkelijk stekken kan ook op water. Het voordeel daarvan is dat je direct de wortelgroei in de gaten kunt houden. Wel moet je als de wortels lang genoeg zijn, de stek overplanten naar grond en onderste bladeren moet je altijd afknippen omdat ze anders in het water komen. Maar niet elke plant is geschikt om in vol water gezet te worden. Dus welke planten stekken op water? Er komen hier verschillende planten voor in aanmerking, zoals de citroengeranium, de monstera, rozen of wat dacht je van een avocadoplant?

welke planten stekken op water

Stekken van een blad

Vetplantjes zijn heel gemakkelijk te stekken, maar er zitten aan vetplantjes meestal geen steel. Je bent dan genoodzaakt om het blad te stekken. Knip hiervoor een blad van een vetplantje af en laat het een dagje drogen. Vervolgens steek je het blad in een potje met grond, maar niet al te diep. Water geven hoef je maar ongeveer één keer per week te doen en niet al te veel. Het blad zal vanzelf uitgroeien tot een nieuw vetplantje.

Over de auteur