Tuinonderhoud in juli: wat te doen?

Juli komt er aan en dat betekent ook dat jouw tuin er op zijn best hoort uit te zien. De hoogzomermaanden zijn toch immers exact waar je het als tuinier uiteindelijk allemaal voor doet: de heerlijke zon die alles in het perfecte licht zet. De bloeiende bloemen en planten die eindelijk tonen waar al het werk doorheen de rest van het jaar eigenlijk naartoe is gegaan. Maar het werk van een tuinier is nooit klaar! Wat moet er dan gebeuren in juli? Wat zijn de tuintips juli?

sierheesters

Jouw tuin in juli

Mocht je in juni niet echt voldoende aan bemesting gedaan hebben haal dan maar gerust adem: nu kan het ook nog. Mest aanbrengen in de plantenborders is dan ook een karwei dat uitermate geschikt is voor de tuin in juli. Hou die mest maar meteen bij de hand want ok sierheesters en hagen dienen mest te hebben. Bemest ook het gras om dat prachtige gazon te blijven behouden. Bij voorkeur kijk je hier overigens wel eventjes eerst op de buienradar: als er een onweersbui op komst is, is het het ideale moment voor wat mest. Juli is ook een moment om op te letten voor bladluizen. Voorzichtig de tuin behandelen tegen bladluizen is meer dan een goed idee: het is een must voor een goede tuin!

Tuinonderhoud in juli: het betere snoeiwerk

Zoals in iedere maand is er ook in deze maand weer heel wat snoeiwerk te verrichten. Laten we beginnen bij de tuin in juli zelf: het gazon. Let hier op om het gras niet al te zeer te kortwieken. Te korte grassprieten lopen immers heel wat gevaar om fel verbrand te worden door de zon. De ideale hoogte is tussen de drie en de vijf centimeter om gele en bruine vlekken doorheen de tuin te voorkomen. Juli is ook de maand dat al enkele soorten bloemen en vaste planten uitgebloeid zijn: knip deze zo snel mogelijk weg om de kans op een tweede bloei te maximaliseren. Het spreekt voor zich dat heel wat van het werk in deze maand ook zal bestaan uit het wieden van onkruid. Weinig dat immers meer een tuin om zeep kan helpen dan onkruid.

tuinonderhoud in juli

De tip der tuintips juli: water

Het spreekt voor zich dat misschien wel het belangrijkste in de maand juli het gebruik van water is. De warmte slaat ongenadig toe en op een paar stortbuien na zal zonder extra water alles in je tuin naar dorst snakken. Wat het gazon betreft is het dan ook aangewezen om in de vroege ochtend of in de avond te sproeien. Waarom niet in de middag? Dan is het op zijn warmste en waterdruppels kunnen het effect hebben van een vergrootglas. De zon zorgt dan voor brandplekken in het gazon en dat is nu exact wat we niet willen natuurlijk.

tuintips juli

Ook wat planten en bloemen betreft is het aangewezen ze veel water te geven en ook hier weer is de regel: vroeg in de ochtend of later in de avond om verbranding te voorkomen. Let hier speciaal op planten met groot blad. Het water loopt immers maar al te vaak snel van die bladeren af wat voor een verstoorde groei van deze planten zorgt.

Over de auteur