Een vijver geeft je tuin echt iets extra’s. Het is een oase van leven waar vissen, planten, vogels en insecten welig tieren. Als je het goed doet tenminste, want een tuin aanleggen heeft letterlijk meer voeten in aarde dan alleen een gat graven en die vullen met water. Er zijn een paar keuzes die je voor die tijd moet maken. Ga je voor een kunststof vijverbak of toch voor vijverfolie zodat je zelf bepaalt welke vorm je vijver krijgt? En dan moet er ook nog allerlei vijverbenodigdheden aangeschaft worden, zoals een vijverpomp om het water van voldoende zuurstof te voorzien en de vijver schoon te houden. Last but not least, de vissen en waterplanten. Welke vissen en waterplanten zijn geschikt voor jou vijver? Sommige vissen leven in scholen en planten zich snel voort. Andere vissen groeien als kool. En weer andere zijn rovers en jagen op andere vissen. Allemaal dingen om rekening mee te houden. Ook waterplanten zijn er in alle soorten en maten. Zo groeien de verschillende soorten bijvoorbeeld op verschillende niveaus. Dus als je een volle groene vijver wilt zal je verschillende hoogtes in de vijver moeten creëren. Kortom, er zijn nogal wat dingen om aan te denken bij de aanleg van een vijver in je tuin. In dit artikel noemen we 3 dingen waar je sowieso rekening mee moet houden. Succes!

1. Waar moet de vijver komen?

De eerste stap is het bepalen van de plek waar de vijver moet komen. Als je eenmaal de geschikte plek hebt gevonden kan het werk beginnen. Meet de afmetingen goed af en plaats piketpaaltjes om de omvang aan te geven. Voordat je gaat graven is het belangrijk om te checken of er geen leidingen in de grond zitten die je zou kunnen raken. Ook de hoogte van het grondwater is iets om rekening mee te houden anders loopt je kuil vol water.  

2. Wanneer kun je het beste een vijver aanleggen?

Het ideale moment om een vijver in je tuin te plaatsen is in de lente. Op die manier kunnen water- en oeverplanten het groeiseizoen goed beginnen. Hun wortels groeien de hele zomer door en vormen een sterke basis voor planten en struiken. Je kunt ook besluiten om in het najaar alvast de vijver in te graven en pas het voorjaar daarop de begroeiing te planten.  

3. Ga je voor voorgevormd of voor folie?


Bij voorgevormde vijverbakken weet je precies hoe diep je moet graven en waar de randen van de vijver zijn. In de bak zijn ook al verschillende niveaus aangebracht en je weet zeker dat ‘ie waterdicht is. Nadeel is dat de vorm vaststaat. Als je bijvoorbeeld een grillige vorm wil die natuurlijker aandoet kun je beter kiezen voor vijverfolie. Hiermee bepaal jij de vorm van je vijver. Een vijver van vijverfolie is wel iets lastiger te realiseren.  Je moet namelijk zelf de verschillende niveaus creëren en de vijverrand verankeren.

4. Welke vissen en planten neem je?

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om na te denken over de vissen en waterplanten die je in je vijver wilt. Goudvissen zijn misschien wel het bekendst en makkelijk te houden. Koi kunnen uitgroeien tot flinke jongens en zijn gek op plantjes. Zonnebaarsjes planten zich snel voor en jagen in groepen, dus niet zo fijn voor andere vissen in je vijver. De Winde is veel vriendelijker en gedijt juist het beste in een kleine school.  Ook qua planten kun je je hart ophalen. Waterlelies en zuurstofplanten maken van je vijver een groen paradijsje en houden 

Over de auteur