Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Bovendien is hij winterhard en onderhoudsvriendelijk. Niet gek dus dat bamboe een populaire keuze is voor in de tuin. Wil jij graag bamboe in de tuin? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze bijzondere plant, lees snel verder!

Wat is bamboe?

Bamboe is een houtachtige plant die officieel valt onder de categorie ‘siergrassen’. Hij komt van origine uit Azië, maar ook in ons Nederlandse klimaat doet hij het erg goed. Zowel in de zomer als de winter blijft deze plant groen en hij kan tot wel 25 centimeter per jaar groeien! Deze zogenaamde hoge bamboesoorten zijn erg geschikt als haag. Er zijn echter ook lage bamboesoorten die bijvoorbeeld erg mooi staan naast de vijver.

Verschillende soorten bamboe

Er zijn verschillende soorten bamboe te vinden. Grofweg zijn deze te verdelen in twee soorten: woekerende en niet woekerende bamboe. De niet woekerende bamboe blijft over het algemeen op zijn plaats. Fargesia is een winterharde, niet woekerende bamboesoort. Woekerende bamboesoorten zijn:

  • Phyllostachys
  • Semiarundinaria
  • Pseudosasa
  • Sasa
niet woekerende bamboe
Niet woekerende bamboe; Fargesia
Woekerende bamboe: Phyllostachys
Woekerende bamboe: Semiarundinaria
Woekerende bamboe: Pseudosasa
Woekerende bamboe: Sasa

Deze bamboesoorten maken ondergrondse uitgroeiers, waardoor ze je hele tuin kunnen overwoekeren. Dit is vooral niet handig in de buurt van een vijver, de bamboe kan dan je vijverfolie vernielen. Het is dan ook belangrijk om ze goed te begrenzen door ze bijvoorbeeld in een bloempot te plaatsen.

Hoe vaak moet je bamboe snoeien?

Omdat bamboe zo snel groeit, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Zo houd je hem mooi in vorm of kun je hem verjongen. Bamboe verjongen doe je door de oude en lelijke takken vlak boven te grond af te knippen. Je kunt je bamboe het best één tot twee keer per jaar snoeien. Bamboe snoeien is het gemakkelijkst met een heggenschaar. Je hoeft echter pas na het eerste jaar te beginnen met het snoeien van je plant. Wist je trouwens dat een bamboe plant altijd nieuwe scheuten aanmaakt vanaf de wortels? Je hoeft op de bestaande takken dus geen uitlopers te verwachten.

Wanneer moet je bamboe snoeien?

Het snoeien van een bamboe plant doe je het best na de winter of aan het eind van de zomer. Je kunt de plant ook twee keer per jaar snoeien. Dit doe je dan op de bovengenoemde momenten. De meeste stengels van de bamboe blijven zo’n zes tot acht jaar mooi, daarna kun je ze afsnoeien. Heeft het in de winter veel gevroren? Dan kan het voorkomen dat je plant vorstschade heeft opgelopen. Snoeien na vorstschade kun je het best doen tussen april en juni. Een laagblijvende plant herstelt overigens gemakkelijker na vorstschade dan een hogere variant.

Vorstschade voorkomen

Om vorstschade te voorkomen kun je je bamboe het best winterklaar maken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wanneer de bamboe in een pot staat dan kun je deze afdekken met een zeil of folie. Staat je plant los in de grond? Schud dan regelmatig de sneeuw er af en bedek de wortels met bladeren of houtsnippers.

Over de auteur