Ben je geïnteresseerd in het maken van een prachtige Japanse tuin? We hebben hier wat geweldige tips voor je. Een Japanse tuin is speciaal omdat het eenvoud, rust en natuurlijke vormen combineert. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen bij het ontwerpen van je eigen stukje Japan in je achtertuin.

Wat is een Japanse tuin?

Stel je voor dat je een rustige plek hebt waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Dat is wat een Japanse tuin wil creëren. Deze tuinen lijken op kleine landschappen met water, eilandjes en bruggen. Ze hebben planten, water en grote stenen om dit natuurlijke gevoel te geven. Ze zijn meestal afgesloten zodat je niet gestoord kunt worden.

Hoe begin je?

Het begint allemaal met een plan. Teken op papier hoe je de tuin wilt hebben. Denk aan ronde en organische vormen, geen rechte lijnen. Bedenk waar je lekker kunt zitten, misschien een Japans-stijl tuinhuisje? Waar zou het water moeten zijn? Kun je vanuit je huis de vijver zien? Zet je er een cortenstaal vogel bij? Denk ook aan paden en hoogteverschillen om het interessant te maken.

Balans van planten en open ruimte

Het is belangrijk dat je tuin niet te vol wordt met planten. Als je te veel hoge bamboe hebt, wordt het een beetje een jungle. Dus, zorg voor een goede mix van hoge en lage planten. Dit houdt je tuin luchtig en mooi in balans.

Maak gebruik van water

Water is super belangrijk in een Japanse tuin. Het staat voor leven en zuiverheid. Je kunt een vijver, beekje, fontein of waterval hebben. Ook zijn er vaak speciale dingen bij het water, zoals koikarpers (die geluk brengen) en lotusbloemen. Als je een beekje hebt, laat het dan van oost naar west stromen om slechte energie weg te houden.

Mooie ornamenten

Bijzondere ornamenten in je tuin kunnen het heel speciaal maken. Denk aan een met de hand gemaakte stenen lantaarn of een grote steen met een plekje waar water in blijft staan. Deze ornamenten geven je tuin karakter en rust.

Groen, steen en water

Een geweldige Japanse tuin heeft altijd drie dingen: water, stenen en planten. Water is leven, stenen brengen rust en planten zorgen voor een natuurlijke sfeer. Symmetrie en rechte lijnen zijn hier niet zo belangrijk. Het gaat om balans en rust. Denk aan verschillende hoogtes en texturen om diepte in je tuin te brengen. Nu weet je meer over het maken van een Japanse tuin. Onthoud dat het gaat om rust en sereniteit. Met water, planten en stenen kun je je eigen stukje natuur creëren. Succes!

Over de auteur