De tijd waarop je aardbeien plant, bepaalt wanneer je ze kunt oogsten en ervan kunt genieten. De beste planttijd van de verschillende aardbeienrassen vind je hier.

Eerst planten, dan oogsten

Aardbeien zijn een heerlijke traktatie uit de tuin of het balkon. De knalrode, zoete vrucht kan afzonderlijk worden gegeten, of bij een grotere oogst worden verwerkt tot jam of gebakken in een heerlijke cake. Wanneer het fruit rijpt, hangt af van twee factoren:

  • de variëteit van aardbei en
  • de tijd dat ze worden geplant.

Aardbeien worden normaliter in de periode van eind juni tot en met augustus geplant in een bed- of plantenbak. Dit is een geschikte tijd omdat de weersomstandigheden bijzonder goed zijn. Er zijn echter ook rassen die veel later geplant kunnen worden. Andere aardbeien kun je het beste in het voorjaar planten. En met de ‘frigoplanten’ kun je zelfs het hele jaar door aardbeien van het balkon of de tuin plukken, hieronder leggen we de term uit. Als je een koude bak bouwt, kun je je aardbeien erin overwinteren of er al in maart vroege jonge plantjes in planten.

Wanneer moeten enkel dragende aardbeien met grote vruchten worden geplant?

Je moet de aardbeienplanten om de twee tot drie jaar opnieuw planten totdat je een bijzonder goede oogst hebt. Dit geeft je ook de mogelijkheid om het bed opnieuw in te richten. Bijvoorbeeld het creëren van een nieuw verhoogd bed. Je kunt het een klassiek ontwerp geven of een verhoogd bed bouwen van paletten. Met een paar tips en het juiste gereedschap creëer je de perfecte plek voor je aardbeien.

Idealiter plant je aardbeien in juli of augustus. Het is erg warm in deze maanden. Dit stimuleert de aardbeien om diepe wortels te vormen, wat belangrijk is voor de planten. Deze wortelen bijzonder goed in de grond en voorzien de aardbei van belangrijke voedingsstoffen uit de grond. Hoe beter de diepe wortels worden ontwikkeld, hoe gezonder en sterker de aardbeien planten zullen groeien. Hierdoor kunnen ze het komende jaar veel vruchten dragen.

Plant verschillende soorten aardbeien. Op deze manier kun je de oogstperiode verlengen, want enkelvoudige aardbeiplanten geven maximaal twee weken fruit. Om op tijd te kunnen oogsten loont het ook de moeite om de aardbeien afhankelijk van hun rijpingstijd te planten. Over het algemeen geldt hierbij: hoe eerder je de aardbeien plant, hoe meer tijd ze hebben om zich sterk te ontwikkelen. Dit komt ook de oogst ten goede.

de juiste manier om Aardbeien planten te kweken

Aardbeienrassen die meerdere gewassen dragen, kunnen het beste in juli of augustus in de grond worden geplant. Zelfs in het voorjaar kun je de eerste aardbeienplantjes in bloempotten planten. 

Kunnen aardbeienplanten ook later geplant worden?

Bepaalde aardbeien kunnen ook buiten juli en augustus geplant worden. Zo zijn er in het voorjaar jonge aardbeienplantjes in pot verkrijgbaar in de winkels. Deze kunnen al in maart in het bed of de plantenbak geplant worden, dus ongeveer als je de grasmaaier ook uit zijn winterverblijf haalt of de robotmaaier op zijn eerste rondje stuurt.

Maart is de vroegst mogelijke tijd. Je kunt de jonge plantjes echter ook tot mei in een pot planten. Deze aardbeien planten leveren dan nog in hetzelfde jaar de eerste vruchten. Je moet echter geen grote oogst verwachten. Dat komt pas het volgende seizoen.

Plant aardbeien niet altijd in de tuin of op het balkon op dezelfde plek. Anders kan de grond niet meer voldoende voedingsstoffen aan de planten leveren. Dit zal ook resulteren in een slechte oogst. Geef het altijd een pauze van ongeveer drie jaar. Dan kun je opnieuw aardbeien planten in hetzelfde bed of dezelfde locatie.

Commerciële kwekers leveren frigoplanten volgens een specifieke teeltmethode. Steeds meer hobbytuinders zijn enthousiast over deze planten. Omdat ze het mogelijk maken de aardbeienoogst over meerdere weken te spreiden. Zo staat er altijd een zoete snack klaar in het bed of de plantenbak in de tuin of op het balkon.

Frigo-aardbeien beginnen als volkomen normale planten. Ze worden echter tot op het hart van de plant en een paar blaadjes teruggeknipt en vervolgens ingevroren. Commerciële veredelaars bewaren de planten bij maximaal 2 °C. Dit verlengt de winterslaap tijd van de planten.

De aardbeien worden dan geleverd vanaf eind maart tot ongeveer begin september. Tijdens het transport beginnen de stekken geleidelijk te ontdooien. Kopers kunnen ze dan direct planten. Zodra dit is gebeurd, beginnen de aardbeien te bloeien en ontwikkelen ze zich net als alle andere aardbeien. Na ongeveer acht tot tien weken is het fruit al oogstrijp.

Aardbeien planten dit is de juiste manier om ze te kweken

Wanneer is de plantperiode voor bosaardbeien?

Wilde aardbeien kunnen zowel in het voorjaar vanaf begin mei als van half augustus tot eind september worden geplant. Deze vrucht is ook bijzonder lekker om van te snoepen. Je kunt ze ook voor langere tijd op één plek kweken. De bodem wordt niet zo snel ontdaan van voedingsstoffen!

Over de auteur