Ben je op zoek naar een plant die makkelijk is in het onderhoud? Een plant die ook nog eens uitbundig en langdurig bloeit? Dan is de bossalie een echte aanrader. Als je verder leest, kom je alles te weten over bossalie in je tuin. 

Herkomst en verschillende soorten salie

Salie geeft mooie paarse bloemen die je tuin gezellig opfleuren. De plant komt overal ter wereld voor en kan goed groeien in vrijwel ieder klimaat. Salie komt oorspronkelijk veel voor op warme hellingen in het Middellandse Zeegebied. Salvia nemerosa is de Latijnse naam voor bossalie. Deze soort produceert intens paars gekleurde bloemen en groene bladeren. Ze worden ongeveer 60-80 centimeter hoog. 

Verzorging van de plant

Een salie in je tuin is ideaal te combineren met andere planten. Houd je niet zo van tuinieren? Dat is geen probleem. Je hoeft een salie in je tuin amper te verzorgen. Na de bloei in juli kun je er eventueel voor kiezen om de bloemen af te knippen tot 10 centimeter boven de grond. Je stimuleert op die manier een tweede bloei in het laatste gedeelte van de zomer. In het voorjaar (maart, april, mei) kun je opnieuw snoeien door de dode bladeren af te knippen. Geef de salie wat mest voor een optimale bloei. 

Beste plek en bloeitijd

Zet salie op een zonnige plek (volle zon) en in goede grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. De plant doet het heel goed in een border, maar kan ook prima in een pot staan. Het water moet dan wel goed afgevoerd kunnen worden. De bloei begint meestal in de maand mei. De plant bloeit lang: de hele zomer kun je genieten van mooie bloemen. Bij goed weer bloeit salie soms ook nog in de nazomer, maar in de winter sterft de plant af. Salie is winterhard. 

Andere leuke weetjes

Salie betekent ‘redding’ of ‘heil’. Aan deze geneeskrachtige plant werd in de oudheid dan ook een helende werking toegekend. Let op: de Salvia nemerosa is niet eetbaar. Het is een sierplant die niet geschikt is voor consumptie. Wel geven salieplanten een heerlijk aroma af. Bijen en hommels vervelen zich geen moment in de buurt van deze plant.

Over de auteur