Tuin oktober

In oktober is het echt voorbij met de zomer. Misschien dat het af en toe nog even lekker is om buiten te zitten in het najaarszonnetje, maar zoals midden in de zomer is het niet meer. Het gaat in oktober vaak ook harder waaien, de bladeren verdorren en vallen van de bomen en er zou zelfs al een keer nachtvorst kunnen optreden. De hoogste tijd dus om de tuin winterklaar te maken. Wat kan er als het gaat om tuinonderhoud oktober zoal gedaan worden? Hieronder lees je een aantal tuintips oktober.

 

oktober tuin

Tuintips oktober

  • Omdat de tuingrond in oktober nog relatief warm is, is het nu een prima tijd om te planten en te verplanten. Een voordeel hierbij is dat je veel minder water hoeft te geven dan wanneer je plant en verplant in de warme zomer. Let er wel op dat je in oktober geen planten in de grond zet die niet winterhard zijn. Bomen, heesters en vaste planten kunnen nu echter prima gepoot worden. Dit is een van de belangrijke tuintips oktober.
  • Als het gaat om tuintips oktober, kun je uiteraard ook denken aan opruimen van het blad. Mensen die hun tuin er graag piekfijn bij zien liggen, hebben best weleens last van die continu vallende bladeren. Toch is het goed om afgevallen blad te laten liggen. Het zorgt namelijk voor bescherming van van planten en dieren in de winter. Ligt het blad echter op het gazon, haal het dan wel weg, want gras kan hier niet goed tegen.
  • Bij tuinonderhoud in oktober hoort ook het beschermen van planten die niet tegen de vorst kunnen. Zet niet winterharde planten binnen of neem stekken wanneer je geen plaats hebt om ze binnen te bewaren. Dit is ook zeker een van de goede tuintips oktober.

tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober vijver

Een belangrijke tuintip oktober is ook het verzorgen van de vijver wanneer die aanwezig is. Ook uit de vijver moeten de niet winterharde planten verwijderd worden. Daarnaast kan de vijver schoongemaakt worden,afgevallen blad moet uit het water gehaald worden en ook rottend blad van de vijverplanten moet opgeruimd worden. Omdat het water in de tuin oktober kouder gaat worden en de vissen minder bewegen, is het belangrijk om minder te voeren.

Tuinonderhoud oktober gazon

Wanneer we het hebben over belangrijke tuintips oktober, moeten we het ook even over het gazon hebben. Waarschijnlijk hoeft het gras niet meer gemaaid te worden. Als het echter nog heel hoog staat, maai het dan nog een laatste keer. Stel de grasmaaier dan wat hoger af, zodat het gras niet te kort wordt gemaaid. Kort gras heeft het er namelijk veel moeilijker mee om de winter te overleven dan wat langer gras. Het is nu ook een prima tijdstip om eventuele kale plekken opnieuw in te zaaien. Ook is het mogelijk om nieuw gras te leggen. Doe dit echter niet meer als het vriest en ook niet als de grond al te nat is.

Tuin oktober winterklaar

Met deze tuintips oktober komt de tuin vast en zeker de winter wel door. Het is daarnaast ook heerlijk om nog even actief bezig te zijn in de tuin oktober. Zo kan tuinonderhoud oktober een prima en nuttige bezigheid zijn.

Over de auteur