Tuintips augustus: een prachtige tuin in de zomer

In de zomermaanden brengen veel mensen meer tijd door in hun tuin en dit betekent dat er weer meer tijd wordt gestoken in het onderhouden van de tuin. Ben jij van plan om veel in de tuin te gaan zitten in de zomermaanden en vraag je je af hoe je jouw tuin optimaal kunt laten stralen deze zomer? Lees dan in dit artikel welke tuintips augustus je kunt gebruiken om je tuin zo mooi mogelijk te maken in deze maand.

tuintips augustus

Tip 1: sproei de tuin bij langdurige droogte

Over het algemeen regent het veel in Nederland, maar in de maand augustus is het over het algemeen heel droog. Om ervoor te zorgen dat je bloemen en planten niet uitdrogen in de maand augustus, raden wij je aan om je tuin regelmatig te sproeien bij langdurige droogte. Doe dit niet op het heetst van de dag, want dan kan de zon op de natte planten juist voor schade zorgen. Sproei liever aan het einde van de dag, zodat de bloemen, planten en bomen het water goed kunnen opnemen.

Tip 2: snoei grote struiken en bomen

Houtige gewassen in de tuin, zoals verschillende soorten struiken en bomen, laten zich goed snoeien in de maand augustus. Een voordeel van het in augustus snoeien van struiken en bomen, is dat je in de winter dan geen hele kale planten in de tuin hebt staan. Omdat de tuin in de winter al wat kaler is, kan dit echt een domper zijn voor de uitstraling van je tuin. Kies je in de zomer voor het uitvoeren van tuinonderhoud augustus, dan is je tuin in de winter mooier.

Tip 3: focus je enkel op tuinonderhoud augustus

In augustus plant je geen nieuwe bloemen, planten en bomen meer, maar concentreer je je op de bloemen, planten en bomen die al in de tuin staan. Voornamelijk het planten van bloemen wordt afgeraden in augustus, simpelweg omdat de kans groot is dat dit fout gaat door het warme weer en de langdurige droogte in deze zomermaand.

buxus stekken

Tip 4: het stekken van Buxus

Aan het einde van de maand augustus kan de Buxus gestekt worden. Een stekje is ongeveer 10 centimeter lang. Verwijder enkel de onderste blaadjes van de plant en plant het in een goede stekgrond. Geef regelmatig water en plaats de pot op een beschut plekje en je hebt na enkele maanden een mooie nieuwe Buxusplant in je tuin.

Tip 5: denk eens na over een nieuwe indeling voor je tuin

In de maand augustus kun je beter geen nieuwe bloemen, planten en bomen neerzetten, maar dit betekent niet dat je je niet bezig kunt houden met een mogelijk nieuwe indeling voor je tuin. Je kunt nog niets echt veranderen, maar je kunt al wel nadenken over de nieuwe indeling van je tuin. Is de maand augustus voorbij, dan kun je deze nieuwe indeling doorvoeren.

Eventueel kun je ook een tuinarchitect uitnodigen om naar de huidige indeling van je tuin te kijken. Hij of zij kan je tips geven voor een nog mooiere indeling van je tuin, zodat je na de maand augustus precies weet wat je aan jouw tuin kunt veranderen om het geheel nog mooier te maken.

Over de auteur