Net als het gras maaien en andere huishoudelijke taken, is het schilderen van een schutting eigenlijk veel genuanceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. Natuurlijk kun je lukraak een enkele laag houtverf aanbrengen en er het beste van hopen, maar vaak kun je dan al snel weer opnieuw aan de gang. Met voldoende tijd en de juiste tips is jouw schutting verrassend lang van een verflaag van hoge kwaliteit te voorzien.

Als eerste moet je nadenken over welke uitstraling je schutting moet krijgen. Het schilderen van de schutting met Moose Färg verf levert bijvoorbeeld een heel andere uitstraling op dan veel andere merken. Dat komt omdat dit merk zijn verf baseert op het eeuwenoude Zweedse verfrecept waarin natuurlijke grondstoffen zoals stijfsel, lijnolie en aardpigment zijn gebruikt. Het effect is een erg speciale matte uitstraling die met niets te vergelijken is. Daarnaast kun je zelf aan de slag gaan, maar ben je bijvoorbeeld wat slechter ter been, schakel de hulp in van een vrijwilliger via NL Voor Elkaar! De eerste tips heb je al te pakken, lees snel verder voor meer praktische hulp bij het schilderen van je schutting!

Verf je schutting tijdens de warmere maanden

Het is aan te raden om de weersvoorspelling ten minste 24 uur te controleren voordat je begint met het schilderen van een hek. Warme, droge omstandigheden zorgen ervoor dat de verf beter kan uitharden en drogen. Is het buiten te koud droogt de verf niet, en de regen kan je inspanningen verpesten net nadat je klaar bent met schilderen. Droge omstandigheden boven 5°C worden aanbevolen.

Aan de andere kant, is het te warm dan zal het schilderen daar ook nadelige gevolgen van ondervinden. Wacht daarom tot de schutting in de schaduw staat voordat je aan de slag gaat, anders kan de verf te snel drogen en niet goed in het hout trekken, waardoor de bescherming niet goed is.

Het kiezen van het juiste gereedschap voor de verfklus is van het grootste belang. Als je de klus sneller wilt klaren, kun je kiezen voor een spuit, maar wees gewaarschuwd: je moet verf kopen die speciaal is ontwikkeld om met dit soort gereedschappen te werken. Nog een waarschuwing voor het gebruik van pompen en sproeiers: gebruik ze niet op winderige dagen… om duidelijke redenen.

Welke kwast?

Zelfs als je een verfspuit gebruikt, heb je waarschijnlijk een kwast nodig om de randen en hoeken af ​​te werken. Een brede kwast van minimaal 100 mm zal oppervlakken sneller bedekken, terwijl een kleinere van 25-50 mm je in staat stelt om lastige gaten op te vullen.

Bescherm je planten

Voordat je aan de schutting begint te werken, en vooral als je een verfspuit gebruikt, moet je ervoor zorgen dat alle planten en vegetatie worden beschermd door ze met plastic zeilen te bedekken. Snoei indien nodig een deel van het gebladerte terug om jezelf ruimte te geven om te werken.

Maak je omheining helemaal leeg

Oude spijkers of schroeven en hangende manden of decoraties zullen je zeker in de weg zitten tijdens het schilderen van je schutting, dus je wilt ze opruimen voordat je begint.

Zodra dat is gebeurd, schuur je eventuele ruwe delen of splinters die uit de panelen steken; gladdere planken zorgen voor een betere afwerking.

Breng een laag primer aan

Breng een laag primer aan op alle planken en laat deze volledig drogen. Dit geeft niet alleen een betere afwerking, het zal ook de beschermingsduur van de verf verlengen. Nu kun je beginnen met het schilderen van de schutting panelen met de door jouw gekozen kleur.

Gebruik horizontale lijnen voor horizontale panelen van hout en verticale lijnen voor verticale panelen; volg de richting van de houtnerf voor een gladdere afwerking. Wees daarbij niet zuinig met de hoeveelheid verf die je erop aanbrengt. Je wilt er zeker van zijn dat het volledig door het hout dringt voor de beste bescherming! 

Over de auteur