Sla koopt u niet, sla kweekt u

Sla kunt u bij elke supermarkt of groenteboer kopen. Maar u kunt ook heel gemakkelijk zelf sla kweken en het kan het hele jaar door. Hier leest u waar u op moet letten bij het sla kweken. Na een paar weken kunt u de eerste kropjes al oogsten.

Slazaadjes kopen

Gaat u zelf sla kweken, dan heeft u natuurlijk zaadjes nodig. Bij het kopen van de zaadjes moet u wel even letten op het jaargetijde en de soort sla die u wilt zaaien. Dit zijn de ideale slasoorten om te zaaien per maand: In mei, juni en juli kunt u kropsla, romaanse sla, bindsla of ijsbergsla kweken. Die kunt u dan vanaf juli tot eind oktober oogsten. In augustus en september kunt u romaanse sla, bindsla of ijsbergsla kweken. Die kunt u dan vanaf september tot november oogsten. Vanaf augustus kunt u bladmosterd, veldsla, rucola of pluksla kweken. Daar kunt u dan vanaf eind december tot april bladeren van plukken. Deze soorten sla schiet niet door. In oktober kunt u bindsla of romaanse sla kweken. Die kunt u dan rond april oogsten. In maart en april kunt u kropsla, romaanse sla, bindsla of ijsbergsla kweken. Die kunt u dan vanaf mei tot eind juni oogsten. Heeft u de zaadjes gekocht, dan kunt u beginnen met sla kweken.

De sla zaaien

zelf sla kweken

Een slaplant die te lang niet geoogst wordt schiet door, zaai dus alleen wat u kunt eten of weggeven. Wanneer u wilt beginnen met zelf sla kweken in de koudere maanden, kunt u het beste binnen in een zaaibakje of buiten onder glas zaaien. In de warmere maanden is het geen probleem om in de volle grond te zaaien. Bescherm dan wel uw zaadjes tegen vogels en andere dieren door er een net over te spannen. Bent u toch bang dat uw zaadjes weggepikt worden, dan kunt u de zaadjes binnen voorzaaien op een koele plek. Hierbij wacht u tot de groene puntjes zichtbaar zijn voordat u ze buiten zet. Sla kweken gaat het beste in een mengsel van aarde en potgrond. Hierop strooit u de zaadjes en dekt ze lichtjes toe met potgrond voor goede bevochtiging van de zaadjes. Druk alles zacht aan en besproei de zaadjes voorzichtig, zodat ze niet wegspoelen. Na ongeveer een week komen de eerste slablaadjes tevoorschijn. sla zaaien

Zelf sla kweken: waar u op moet letten

Zorg er bij het sla kweken voor dat de grond goed vochtig blijft, ook als de sla al groter is. Sla bestaat voor meer dan 90% uit water en als een slaplantje uitdroogt krijgen de bladeren bruine randen en worden taai. Gaat u sla kweken onder glas of in een kas dan vooral heeft de sla extra water nodig, omdat de regen er niet bij kan. Geef de plantjes het liefst ‘s ochtends of ‘s avonds water. Met name kropsla kan snel gaan rotten als de bladeren niet goed opdrogen, wat zeker in het najaar een probleem kan zijn, mocht u bijvoorbeeld ijsbergsla kweken. Daarnaast heeft een slaplantje de ruimte nodig om te groeien. Ten slotte kunnen ze uitgroeien tot flinke kroppen. Verplant ze daarom het liefst na een tijdje. Maak een gaatje in de grond, druk het plantje erin, giet er water bij en doe er voldoende aarde op. Ook licht en warmte is bij sla kweken nodig voor een goede groei, dus plant ze niet in de schaduw. Heeft u al deze stappen opgevolgd, dan kunt u binnenkort genieten van salades, broodjes of andere gerechten met uw eigen sla. Zo ziet u maar dat sla kweken helemaal niet zo moeilijk is.

Over de auteur