Duurzaamheid is steeds belangrijker. We worden ons steeds meer bewust van het feit dat natuurlijke grondstoffen niet onuitputtelijk zijn. Ook water wordt op den duur schaarser. Dit maakt dat we er zo zuinig mogelijk mee om moeten gaan. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld nog altijd gezuiverd drinkwater in plaats van hemelwater voor het doorspoelen van het toilet, waardoor we uiteindelijk heel veel water verspillen. Dit is ontzettend zonde en eigenlijk ook helemaal niet nodig. Ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor het opvangen en gebruiken van hemelwater? Dan kun je onder meer kiezen voor infiltratiekratten. Deze boxen brengen verschillende voordelen met zich mee.

Wat is een infiltratiekrat?

Een infiltratiekrat is een speciaal ontwikkelde box voor het gereguleerd afgeven van opgevangen regenwater. Hij is gemaakt van plastic en voorzien van een doek van geweven geotextiel. Dit waterdoorlatende geotextiel filtert het water, voordat het weer terug wordt gegeven aan bijvoorbeeld je moestuin. Voor de beste werking combineer je de krat met een bijpassende tank. Op die manier kun je meer hemelwater opslaan en op het gewenste moment gebruiken voor het irrigeren van je tuin. Ook kun je het opgevangen water gebruiken voor het doorspoelen van de wc. Om de koppeling met jouw bewateringsysteem zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn de kratten op meerdere plekken voorzien van een aansluiting (160 mm doorsnede).

Het voordeel van infiltratiekratten inzetten

Infiltratiekratten zijn ideaal voor zowel zakelijk als privégebruik. Ze kunnen eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld en ook kun je ze op verschillende manieren positioneren. Verder zijn ze lichtgewicht, maar ontzettend sterk (61 ton/m²). Je kunt ze zowel oppervlakkig als op grotere diepten plaatsen. Ten opzichte van een alternatief als de grindkoffer is er bij infiltratiekratten heel wat minder graafwerk nodig. Je kunt ze dus heel eenvoudig en snel plaatsen. Overigens werkt het systeem perfect bij zowel lage als hoge grondwaterstanden. Ze zijn dus perfect voor in ons veranderende klimaat.

Verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen

Wil je zelf infiltratiekratten kopen voor de irrigatie van je tuin thuis of op het werk? Dan heb je de keuze uit verschillende modellen. Zo kun je kiezen voor een krat met een inhoud van 200, 600, 800, 1000, 2000 of 3000 liter. De kleinste infiltratiekratten zijn al leverbaar vanaf 80 euro (exclusief BTW en verzendkosten). Weet je niet precies welke variant je nodig hebt, wil je meer informatie over de mogelijkheden op jouw locatie of heb je vragen over het gebruik en de werking van deze duurzame kratten voor infiltratie? Dan kun je uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen met jouw lokale leverancier.

Over de auteur