De moestuin in januari

De moestuin in januari? Hoezo, is de moestuin in januari dan anders dan de tuin in bijvoorbeeld mei? Jazeker! En of. Het is als je je tuin liefhebt goed te weten welke werkzaamheden je in welke maand kunt verrichten. Heb echter niet al te hoge verwachtingen van de eerste maand van het jaar. Bij temperaturen beneden de vijf graden is zaaien bijvoorbeeld zinloos. Moestuin januari; wat kunt u deze maand doen? Ofwel: moestuintips januari.

Moestuin januari

Moestuintips januari gaan vooral over de voorbereiding op de rest van het jaar. Wat in januari uiteraard altijd kan, is het bestellen van zaden. De verschillende catalogi komen aan het begin van elk jaar uit en als het weer tuinwerkzaamheden niet toelaten, is er tijd genoeg de verschillende catalogi op het gemak door te nemen. Hoewel op het weer soms geen pijl is te trekken, is januari doorgaans een koudere maand met vorst. En hoewel vorst de werkzaamheden soms onmogelijk maakt, is er in veel gevallen meer dan genoeg te doen in de januari maand. Zaden bestellen dus bijvoorbeeld. Ook leent deze maand zich prima voor het opstellen van een zogenaamd teeltplan. Daarin beschrijf je wat je dit jaar met de moestuin van plan bent. Maak een onderscheid tussen hoofd- en nateelt en verdeel je tuin in vakken. Houd daarbij rekening dat je bij voorkeur niet twee opeenvolgende jaren hetzelfde gewas op dezelfde grond zet. Wie ziektes wil voorkomen, houdt namelijk rekening met vruchtwisseling. Je hebt dan minder kans op ziektes en meer kans op gezonde en kwalitatief goede groenten in de tuin. Maak ook meteen een lijst met zaai- en plantgoed en kies de goede soorten. Als januari het niet toestaat werkzaamheden uit te voeren, dan zijn genoemde activiteiten ideaal om te doen.

Moestuinonderhoud in januari

Moestuinonderhoud in januari staat voor het keren van de compost en het verspreiden van mest. Het staat voor het maken van nieuwe bedden en voorzaaien is een optie; mits met heel veel licht en vanachter een raam. Goed te weten is dat je de grond nooit moet bewerken als die grond drijfnat is. Op die manier namelijk, tast u de structuur van de grond aan. Als stelregel geldt: blijft de grond aan je laarzen plakken, dan is de grond nog niet klaar om bewerkt te worden.

De moestuin in januari wil ook wel eens de maand zijn van duiven, die ongewenst de aanval openen op de kolen in uw tuin. En hoewel duiven er vredelievend uitzien, kunnen ze uw tuin enorm beschadigen, onder meer door de planten volledig te ontdoen van hun bladeren. Veel eigenaren van moestuinen werken daarom met vliesbedekking. Controleer zeker in januari of die bedekking nog voldoende bescherming biedt en goed vast en op de plek zit. Dat voorkomt terreur van de duif.

Zaaien in januari

Is het zacht weer in januari? Dan kun je bijvoorbeeld al fruitbomen en fruitstukken planten. En voor zacht weer geldt ook dat je sla, tuinbonen, zomerkolen en spinazie kunt zaaien. Werk dan wel met potten en trays en een kas, of plaats het op de vensterbank. Zaaien in januari is nog niet zaaien in de volle grond, dat is in eerste maand van het nieuwe jaar niet heel verstandig.

Over de auteur