Tijdens de zomermaanden staat oogsten centraal, maar dat wil niet zeggen dat je de moestuin de rest van het jaar moet sluiten. Er zijn nog tal van groenten die je in september kunt planten. De volgende zes groenten kun je in het najaar planten en voordat je het weet, staat je moestuin weer vol verse vitamientjes!

Deze groenten kan je nog in september planten

1. Veldsla

Wat kun je in september planten? Als je een beschut plekje in de tuin hebt of over een kasje beschikt, dan is veldsla de perfecte groente om deze maand nog te planten. Veldsla groeit namelijk goed in grond die tijdens de winter vrij droog blijft. Echter betekent dit niet dat je de grond geen water hoeft te geven. Je kunt hem eventueel mee planten als bodembedekker. 

2. Spinazie

Welke groenten kun je in het najaar planten? Spinazie is daar één van! Spinazie is ontzettend gezond en zit boordevol ijzer. Je kunt dit bladgewas zowel in het voorjaar als het najaar in de open lucht telen. Indien je regelmatig zaait, kan je eigenlijk het hele jaar door van spinazie genieten.

3. Rucola

Wat kun je planten in de herfst? Naast veldsla en spinazie is ook rucola een groente die je in het najaar kunt planten. Daarnaast zijn notenbladsla en mosterdkruid ook heel eenvoudig te telen. Aangezien hoge temperaturen het bloeiproces versnellen en de smaak van rucola verminderen, is september de ideale maand om deze groente te planten. 

4. Paksoi

Paksoi is komen overwaaien uit Azië en doet het ontzettend goed in Nederland. September is een prima maand om paksoi te zaaien. Je kunt dit binnen doen en als het niet te koud is, in de late herfst zelfs in de volle grond buiten. Dit geldt trouwens ook voor chinese kool!

5. Zuring

Wellicht is dit een groente waar je niet direct aan denkt: zuring. Deze groente groeit als onkruid en is een uitstekend ingrediënt voor winterse soepen en stoofpotjes, echt heerlijk. Tijd om hem opnieuw te ontdekken dus!

6. Winterpostelein

We sluiten dit rijtje af met winterpostelein. Ook dit is een groente die ontzettend snel groeit. In de herfst en winter zorgt deze groente voor frisse, jonge blaadjes bij jouw gerechten. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. 

Lees ook: Tuintips september: De nazomer wordt herfst

Over de auteur