Wat is zwarte grond?

Als je een beetje groene vingers hebt, ga je natuurlijk regelmatig de tuin in om hem goed te verzorgen. Van tijd tot tijd nieuwe grond toevoegen hoort daar uiteraard bij. Op dit punt kun je kiezen uit verschillende soorten grond. Je hebt termen als tuinaarde, teelaarde, en zwarte grond vast wel eens voorbij horen komen, maar betekenen ze nu precies? In feite zijn het drie benamingen voor hetzelfde product. Andere namen die ook weleens worden gebruikt voor dit product, zijn zwart zand en tuingrond. Zwarte grond is aarde die gewonnen wordt uit onder meer landbouwgrond en moestuinen. Ondanks wat de naam doet vermoeden, is het een tamelijk schoon product. Zo is het niet bemest en er zit ook geen puin in. Verder kom je in zwarte grond nauwelijks restjes van onkruid tegen. Er kunnen wel kleine stukjes van takjes of wortels en ook kleine steentjes in zitten. De tuinaarde is verder niet gemengd met andere grond, waardoor je een zeer zuiver basisproduct krijgt. Het laat water goed door en is perfect voor allerlei verschillende doeleinden in je tuin. Zo kun je je gazon ermee egaliseren en borders of bloembedden ermee ophogen. Naast zwarte grond bestaat er ook tuinturf. Beide producten lijken erg op elkaar, maar toch zijn ze heel verschillend.

Waarom zwarte grond kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom zwarte grond kopen een goed idee is. In de eerste plaats is het een ontzettend veelzijdig product, dat je eigenlijk op alle plekken van de tuin kunt gebruiken. Daarnaast bestaat het uit een zeer gezonde en gevarieerde mix van mineralen als lutum, silt en zand en organische stoffen als veen en humus. Op deze manier ontstaat er een perfecte voedingsbodem voor je nieuwe grasveld of bloemperk. Zaai je bijvoorbeeld gras in op een basis van zwarte grond? Dan zal het gras beter groeien en beter bestand zijn tegen onder meer ziektes, onkruid en periodes van droogte. Verder zorgt het zwarte zand voor een optimale afwatering, waardoor de vochtigheidsgraad altijd op het juiste niveau zit.

Toch liever tuinturf kopen?

Naast de bekende en veelgebruikte zwarte grond, kun je ook kiezen voor tuinturf. Dit product bestaat voornamelijk uit doorgevroren veen, dat achtereenvolgens gedroogd, vermalen en daarna gezeefd wordt. Pure tuinturf bevat op zichzelf geen voedingsstoffen en ook heeft het een redelijk hoge zuurgraad. Je gebruikt het vooral als toevoeging aan je bestaande tuinaarde. Dankzij de turf wordt de grond een stuk luchtiger en ook kunnen planten dankzij dit middel beter wortelen. Het is verstandig om de tuinturf vooral in te zetten bij planten die er goed tegen kunnen. Ook is het product zeer geschikt in combinatie met kleigrond.

Over de auteur