In de winter ligt het werk in de moestuin voor het grootste deel stil, mede door het koudere weer. Desondanks zijn er altijd nog klusjes te doen die je tijdens de winter in de winter moestuin kunt uitvoeren. Zo valt er natuurlijk wel het een en ander op te ruimen en kan je bijvoorbeeld bodembedekkingen aanbrengen. Een opgeruimde moestuin winter klaar te hebben is goed voor de planten die erin staan en voorkomt schimmels en ziektes.

Opruimen in de winter moestuin

Natuurlijk is het geen noodzaak om alles in de moestuin op te ruimen, maar zieke en dode plantenresten kun je beter tijdig weghalen. Deze resten kunnen namelijk ziekten en schimmels bij zich dragen, die zich in het volgende jaar gaan manifesteren op je planten. Ook koolstronken die overbodig zijn geraakt, kan je maar beter weggooien. Ook tomatenplanten moeten voor de winter uit de kas worden gehaald met het oog op schimmels en ziekten. Droge plantenresten of restanten van bloemen kunnen gewoon blijven staan en hebben verder geen effect op andere planten. De moestuin winter klaar krijgen is dan ook erg belangrijk, want laat je het op zijn beloop dan is de kans groot dat in het voorjaar andere planten aangetast zullen zijn.

moestuin winter

Bodembedekking in winter moestuin

Wat heel belangrijk is om te doen in de winter moestuin is de verzorging van de bodembedekking. Het beïnvloedt immers de structuur van je bodem. Als je namelijk niks eraan doet dan slibt de bodem volledig dicht na regen of sneeuwval en vorst. Er vormt zich dan een dikke korst, waardoor de grond niet meer kan ademen. Bodembedekking in de vorm van compost, stalmest of afgevallen bladeren werken uitstekend. Het is aan te raden om vijf centimeter aan te brengen op de bedjes waar wortelgroentes komen te staan en tien centimeter op de plek waar vrucht en koolgewassen zullen groeien. Voor de winter is het van groot belang om koeienmest of mest van paarden aan te brengen, zodat het verteerd is voordat de lente begint. Verder zorgt een goede bodembedekking ervoor dat onkruidzaden verstikken en geen kans hebben om te groeien. Daarnaast is het een goede vochtregulator en een fijne plek voor nuttige insecten. Je kan ervoor kiezen om elk jaar een bodemanalyse te laten uitvoeren, zodat je kan zien hoe je bodem ervoor staat en wat je er eventueel aan kunt verbeteren.

winter moestuin

Wintergroenten planten oogsten

In de winter moestuin kun je wel vanaf november de typische wintergroenten planten gaan oogsten. Zolang de bodem goed bewerkbaar is kunnen deze wintergroenten planten uitstekend geoogst worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan aardperen, savooiekool of boerenkoel, wat echte wintergroenten planten zijn. Deze wintergroenten planten zijn gedurende deze koude periode prima te oogsten. Zo kun je ook in de winter moestuin in de koude periode nog verse groenten uit de tuin plukken en genieten van een heerlijke verse maaltijd. De moestuin winter klaar te hebben levert dus een mooi maaltijd op waarvan je heerlijk kunt genieten aan tafel van al die lekkere verse groenten die in jou winter moestuin staan.

boerenkool

Over de auteur