De dagen worden langer, de nachten korter. De lange winter en bijhorende winterblues zijn bijna vergeten. Voel je het ook al kriebelen? Heb je zin om aan de grote lenteschoonmaak te beginnen en wil je je tuin een opknapbeurt geven? Let dan op deze do’s-and-don’ts.

Wat wel?

Het is reeds uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Logisch dat je zin krijgt om je tuin onder handen te nemen. Snoeien mag vanaf nu. Maar in beperkte mate. Rozen, bessen, druivelaars, vijgenbomen mogen gekortwiekt worden. Het is ook het moment om rozen, struiken, hagen en fruitbomen aan te planten. En je mag starten met het kalken en ontmossen van je gazon. Let er wel op dat de bodem niet te zompig is. Wat zeker geen kwaad kan, is een goede schrobbeurt van je terras en tuinmeubilair. Zo kan je straks onbezorgd genieten van het lentezonnetje.

Wat niet?

Wacht nog met het opruimen van bloementuinen en het snoeien van siergrassen. Die zitten nog vol insecten die bescherming nodig hebben en ook beschutten de stengels van je gewassen de jonge scheuten tegen de vorst die plots nog kan opduiken. Ga nog niet aan de slag in je moestuin, tenzij het gaat om zaadjes die je binnenshuis plant. Ga dus zeker niet overhaast te werk bij het zien van de eerste zonnestralen.

Denk aan jezelf

Zorg vooral dat je goed uitgerust bent om aan de slag te gaan in je tuin. Haal die laarzen maar tevoorschijn en vergeet niet om je passend te kleden. Een warme softshell bodywarmer is hierbij een must-have. De stof is namelijk goed ademend en windwerend. Je wil toch niet direct een verkoudheid oplopen? De eerste zon betekent niet dat je al onmiddellijk in T-shirt kan rondlopen. Je kan voor allerlei soorten bodywarmers terecht bij engelbert strauss. Je vindt er verschillende soorten en kleuren, gewatteerd voor wanneer het wat kouder is of ultralicht bij warm weer. Een bodywarmer is je ideale partner bij klussen in de tuin. Je hebt er namelijk een enorme bewegingsvrijheid mee.

Het juiste gereedschap

De vroege lente is tot slot misschien ook de ideale periode om eens een bezoekje te brengen aan het tuincentrum en je tuinmateriaal een update te geven. En heeft je grasmaaier reeds zijn winteronderhoud gekregen? Het is nog niet te laat.

Over de auteur