Met de lente voor de deur, is dit de perfecte tijd om eens na te denken over het kopen van een loungeset voor in de tuin. Met zo’n set kun je namelijk een heerlijke buitenhuiskamer creëren. Op die manier kun je de lange lente- en zomeravonden buiten doorbrengen, onderuit gezakt met een goed boek en een drankje. Er zijn echter een hoop opties qua stijl, maar ook qua materialen bij een loungeset. Elke heeft zijn eigen voor- en nadelen, of je nu kiest voor een loungeset tuin hout of een aluminium set. Denk daarom goed na welke voor jou het beste is. Hieronder helpen we je met het bepalen van die keuze.

Een houten loungeset heeft de perfecte uitstraling voor in de tuin

Houten tuinmeubels hebben meer onderhoud nodig, dan meubelen van aluminium of kunststof. Toch is het nog steeds het meest populaire materiaal voor een loungeset buiten; het is namelijk een natuurproduct, waardoor het de uitstraling heeft die past bij een tuin.. Het schoonhouden van een houten loungeset doe je het beste met een zachte borstel en doek, waardoor een eventueel beschermende waxlaag in tact blijft. 

Hoe schoon te maken?

Door het houten meubilair schoon te houden voorkom je dat het vuil dieper in het materiaal dringt en niet meer te verwijderen is. Het beste doe je dit met groene zeep of soda in lauw water, na een regenbui. Dit omdat de regen het vuil al een beetje losweekt en het schoonmaken een stuk makkelijker wordt. Maak jouw houten loungeset trouwens nooit schoon met een hogedrukspuit! In het hout zitten stoffen die voor een natuurlijke bescherming zorgen, en met een hoge druk spuit verwijder je die.

Uitdroging van het hout voorkomen

Door de zon gaat hout uitdrogen en zal dit af en toe behandeld moeten worden. Maak daarvoor de loungeset eerst grondig droog en schoon om oneffenheden te voorkomen. Als dit is gedaan kun je het hout licht opschuren, let op, doe dit altijd met de richting van de nerf mee. Tijdens het schuren zal misschien opvallen dat er kleine barstjes en scheurtjes in het hout zijn ontstaan. Maak je hier niet al te druk om, dit is namelijk een van de eigenschappen van het natuurproduct hout. 

Wicker loungesets

Er zijn ook veel loungesets gemaakt van zogenaamd wicker, ofwel gevlochten riet. Waar dit vroeger van hout was, is er nu een kunststof variant, want gewone rieten of rotan tuinmeubels zijn niet heel goed bestand tegen de elementen. Het grote voordeel van kunststof is dat het goed tegen neerslag en zon kan en dat het makkelijk schoon te maken is. Zoek je een loungeset voor in je tuin met een natuurlijke uitstraling die minder onderhoud nodig heeft? Kijk dan hier eens naar.

Over de auteur