Uw tuin winterklaar maken doet u zo

Als u de tuin in de herfst een handje helpt, heeft u er in het voorjaar veel plezier van. Zorg dat uw tuin bestand is tegen de koudste wintermaanden en ga de tuin winterklaar maken door onderstaande maatregelen toe te passen. Van bloembollen planten tot gazon winterklaar maken: aan de hand van deze stappen weet u zeker dat u niets vergeet.

Bescherm uw planten

Wilt u de tuin winterklaar maken, bescherm dan uw vorstgevoelige planten tegen de vorst die komen gaat. Dit kan door ze af te dekken met bijvoorbeeld aarde, bladeren of turf. Van grotere planten beschermt u de wortels met bladeren of stro. Trek een zak over rozen op het moment dat het gaat vriezen of bescherm ze van te voren met een speciale rozenkraag, die u bij een tuinwinkel haalt. Haal planten in potten binnen.

Bloembollen planten

Plant nu uw bloembollen, voor de eerste vorst begint. Gaat u uw tuin winterklaar maken, neem dan deze klus gelijk even mee: in het voorjaar heeft u dan een kleurrijke tuin met voojaarsbloemen zoals narcissen, tulpen of hyacinten.

bloembollen planten

Snoeien

Er zijn een aantal planten die u het bij het tuin winterklaar maken gelijk even kunt snoeien. Denk hierbij aan hagen, klimop en een aantal fruitbomen.

Het gazon winterklaar maken

Uw gazon winterklaar maken is zo gebeurd. Hark eerst alle bladeren er vanaf, zodat het gras optimaal zonlicht kan vangen. Maai het gras tot eind oktober, dan groeit het gras niet meer. Als er sneeuw valt kunt u die het beste gewoon laten liggen. Als u klaar bent met uw gazon winterklaar maken en het heeft gevroren, loop er dan zo min mogelijk op; anders trapt u het gras alsnog kapot. Denk er bij het gazon winterklaar maken ook nog even aan uw lege potten om te draaien, zodat ze niet door de vorst kapotspringen.

gazon winterklaar maken

De vijver winterklaar maken

Verwijder alle bladeren uit het water en ruim verdorde planten op. Span eventueel een net over de vijver tegen nieuwe afgevallen bladeren. Zorg ervoor dat uw vijver nooit helemaal bevriest, want dan krijgen de vissen niet genoeg zuurstof. Maak als u de tuin winterklaar maken gaat een wak van 5 tot 10 cm en controleer dit regelmatig, of zet een ijsvrijhouder in de vijver. Maak het wak met warm water, want als u gaat hakken kan dit heel slecht zijn voor de vissen.

Zorg voor de vogels

Heeft u een drinkbak voor vogels in de tuin, maak deze dan leeg of span er gaas overheen als u de tuin winterklaar maken gaat. De vogels moeten er niet in kunnen badderen, want dan bevriezen hun vleugels. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een warme plek. Zorg voor voldoende vogelvoer.

zorg voor de vogels

Kranen en tuinslang

Als u een buitenkraan met tuinslang heeft, dan moet u de kraan afsluiten en de tuinslang binnen wegleggen. Tap de kraan af met een vorstventiel en rol de tuinslang leeg wanneer u de tuin winterklaar maken gaat. Wikkel de kraan in vodden voor extra bescherming tegen vorst. Natuurlijk zijn er altijd klussen die u zelf nog even wilt doen voor de winter zijn intrede doet. Maar in principe heeft u na deze punten te hebben afgewerkt een winterklare tuin.

Over de auteur