Wil jij graag jouw kleine tuin groter laten lijken? Het is niet omdat je een kleine tuin hebt dat je er geen gezellige plek van kunt maken om te ontspannen. Wanneer je wat creatiever met de ruimte omgaat, kan je bijvoorbeeld veel meer diepte en breedte creëren. Zo lijkt je kleine tuin groter én ziet hij er een stuk gezelliger uit. In dit artikel delen we zeven leuke ideeën om een kleine tuin groter te laten lijken. Lees mee!

1. Kleine tuin groter laten lijken: kies voor rustige kleuren

Heb je een kleine tuin? Kies dan voor rustige kleuren. Niet alleen in de materialen, maar ook in de kleuren van de planten. Kies bij voorkeur één à twee kleuren uit in de tuin. Op die manier houd je de tuin rustig en lijkt hij groter. Zo kan je bijvoorbeeld de kleur wit verwerken in de kleur van de planten, de schutting en de tegels. Voor tuinmeubelen kies je best voor teakhout en qua inrichting zijn wit en grijs een goede keuze. 

2. Plant een kleine boom

Je zou misschien denken dat een boom je kleine tuin nog kleiner laat lijken, maar niets is minder waar. Door bijvoorbeeld een kleine boom met daarvoor een kleine haag dichtbij je raam te planten, creëer je meer dieptezicht. Als je dan vanuit je huis naar buiten kijkt, zal je tuin optisch groter lijken.

3. Zorg voor ronde vormen

Ronde vormen maken je tuin speelser en groter. Wil je graag een tuinpad aanleggen? Kies dan niet voor een rechte lijn, maar laat het pad door de tuin kronkelen. Hierdoor wordt de afstand die je moet afleggen langer en krijg je het gevoel dat je tuin groter is. Daarnaast is het verstandig om voor grote tegels te kiezen. Hoe groter je pad lijkt, hoe groter je tuin eruit zal zien. 

Een extra tip is om het pad ergens achter een boom, haag of struik te laten verdwijnen. Op die manier creëer je de illusie dat het pad ook buiten het zicht verder loopt.  Wil je het graag romantisch aanpakken? Laat het pad dan eindigen aan een tuinbank!

4. Hang spiegels op

Wellicht ken je de truc met de spiegels al om je huis optisch groter te laten lijken. Dit trucje kan je ook perfect toepassen in een kleine tuin voor een vergrotend effect. Door op het einde van je tuin een spiegel te hangen, lijkt het alsof er meer bloemen en planten in je tuin staan dan werkelijk het geval is. 

Ook water heeft een spiegelend effect en vangt het licht waardoor je tuin nog een tikkeltje zonniger wordt. Bovendien zorgt water voor een levendige sfeer in je tuin. Het zorgt voor de aanwezigheid van vogels en nuttige insecten. Door bijvoorbeeld een minivijver in je tuin aan te leggen, kan je ten volle van je (kleine) tuin genieten. 

5. Creëer hoogteverschillen in je tuin

Om een kleine tuin groter te laten lijken is het interessant om met hoogteverschillen te werken. Zelfs een trede van 15 centimeter versterkt al het gevoel van ruimte! Je kunt je terras bijvoorbeeld zo aanleggen dat het hoger ligt dan de rest van je tuin. Hoogteverschillen in tuin zorgen ervoor dat je tuin niet in één oogopslag te zien is. Je moet dan dichterbij komen om echt alles te kunnen zien. 

Heb je geen ruimte voor een terras? Dan kan je ook kiezen voor een verhoogde plantenbak. Een extra voordeel hiervan is dat kleine kinderen of huisdieren moeilijker aan de bloemen of planten kunnen. Ze kunnen dus ongestoord groeien!

6. Ga verticaal tuinieren

Als je een kleine tuin hebt, dan ben je misschien bang dat je te weinig ruimte hebt voor al de bloemen en planten die je wilt. Gelukkig is daar een goede oplossing voor: verticaal tuinieren! Door verticaal te tuinieren, creëer je een mooie groene oase in je tuin. Je kunt de bloemen en planten bijvoorbeeld langs een muur of schutting plaatsen. In dit artikel vind je nog 6 tips voor verticaal tuinieren!

7. Zorg voor tuinverlichting

Tenslotte is het belangrijk om goede tuinverlichting te voorzien. Dit creëert niet alleen een gezellige sfeer, het zorgt er ook voor dat je kleine tuin groter lijkt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van spotjes in je tuin, dan lijkt je tuin opeens veel ruimer. Er worden dan namelijk verticale lijnen in je tuin gecreëerd wat de optische grootte alleen maar ten goede komt.

Zo, dit zijn zeven leuke ideeën om je kleine tuin groter te laten lijken. Weet dat een kleine tuin ook voordelen biedt. Het is gemakkelijk in onderhoud en je kunt voor de mooiste materialen kiezen want je hebt minder nodig. Je kunt dus makkelijk een mooie tuin creëren waarin het ieder seizoen heerlijk genieten is!

Over de auteur