Wat is er nu heerlijker dan in de lente en zomer, en tegenwoordig zelfs in de nazomer, te genieten van je tuin. Een mooie grasmat waar je bijvoorbeeld met je kinderen lekker kunt spelen maakt die tuin dan extra fijn. Om die grasmat echter mooi te houden moet er best wat tijd worden gestoken in het onderhoud ervan. Dit kost je tijd, maar ook geld want je moet een grasmaaier en ander gereedschap kopen voor dit onderhoud. Heb je helemaal geen zin in het onderhouden van een grasmat, denk dan eens na over kunstgras. Met kunstgrasmatten creëer je namelijk diezelfde groene grasmat, alleen dan zonder het onderhoud en de beestjes die erin wonen.

Kunstgras versus natuurlijk gras

Kunstgras kun je niet vergelijken met natuurlijk gras. Bij natuurlijk gras heb je elk jaar het probleem van veel mos, dood gram et bruine vlekken, of helemaal geen gras. Kunstgras verzekert je namelijk het hele jaar door van een groene tuin. Als je het vergelijkt met echt gras, dan is de investering in kunstgras wel een stukje hoger, maar dit verdient zich in de loop van de tijd zeker terug. Als je kiest voor kunstgras van een goede kwaliteit en het daarnaast goed onderhoudt, gaat je nieuwe grasmat zeker vijftien á twintig jaar mee. Kunstgras onderhouden bestaat alleen uit het verwijderen van vuil en bladeren.

Rust in de tuin en in huis

Niet alleen brengt kunstgras meer rust in je tuin, omdat je er geen onderhoud aan hebt en dit altijd groen is, maar het brengt ook meer rust in huis. Dit omdat je kinderen niet meer met vieze handen en kleren naar binnen komen en ook de hond heeft geen zwarte poten meer van het spelen in het gras. Je huis is dus ook meteen meer aan kant met een kunstgrasmat. Kunstgras is daarnaast heel erg sterk en veilig zodat kinderen er makkelijk op kunnen spelen in de tuin.

Kunstgras leggen

Je kunt ervoor kiezen om het kunstgras zelf te leggen, maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat de ondergrond goed is. Een vlakke ondergrond is een must, aangezien het kunstgras zich hiernaar vormt. Als je veel kuilen in de ondergrond hebt zitten, dan heb je straks een grasmat die alles behalve strak ligt. Advies is een zandbed van circa 10 cm. 

Welke functie heeft het kunstgras?

Daarnaast moet je goed nadenken over de functie van de grasmat. Is het puur voor de sier? Zullen je kinderen er veel op spelen en komen er bijvoorbeeld speeltoestellen op te staan? Wil je gewoon een tuin zonder onderhoud? Er is namelijk een verschil tussen speelkunstgras en landscaping kunstgras. Jouw persoonlijke situatie bepaalt wat voor kenmerken jouw kunstgrasmat moet hebben.

Over de auteur