Als de eerste zonnestralen straks tevoorschijn komen, is het tijd om weer lekker in de tuin te gaan werken. Maar waar begin je? En hoe creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin? Wij zetten een vijf tips voor je op een rijtje. Zo geniet jij ieder jaar opnieuw van een bloeiende oase! 

1. Kies voor vaste planten

Vaste en winterharde planten zijn een must voor mensen die graag van een onderhoudsvriendelijke tuin genieten. Als je vaste planten in de grond zet, hoef je niet ieder jaar opnieuw te beginnen. Deze ‘slapen’ in de winter namelijk onder de grond en komen in het voorjaar weer tot leven. Het is echter niet zo dat een vaste plant per definitie overal blijft groeien en overleven. Ook deze soorten vergen enig onderhoud, maar dan heb je er wel jarenlang plezier van. Voorbeelden van planten die het goed doen in (bijna) elke tuin zijn:

 • Lavendel
 • Ridderspoor
 • Zonnehoed
 • Japanse anemoon
 • Kruiden, zoals bieslook, rozemarijn en peterselie
 • Kattenstaart
 • Chinees riet 

2. Maak gebruik van bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die, zoals de naam al zegt, de hele bodem bedekken. Waarom is dat handig? Als je de hele bodem bedekt met mooie planten, is er weinig ruimte voor onkruid. En weinig onkruid in de tuin zorgt weer voor minder onderhoud! Ook zorgen bodembedekkers er bij warm weer voor dat het water niet meteen verdampt. Je planten hebben dus minder water nodig, en – ja hoor – dat zorgt weer voor minder werk. Een aantal voorbeelden:

 • Pachysandra 
 • Kattenkruid
 • Vrouwenmantel
 • Klimop
 • Goudaardbei
 • Ezelsoor (de groenbladige soort)

3. Zorg voor hoogteverschillen

Door hoogteverschillen in de tuin toe te passen, creëer je meer ruimte en diepte. Dit is vooral slim als je een kleine tuin hebt die je groter wil laten lijken. Hoogteverschillen zijn niet alleen toe te passen met bloembakken of -potten, maar ook met beplanting. Ook is er een praktisch voordeel aan het maken van hoogteverschillen. Zo kun je bijvoorbeeld je hoger liggende terras drooghouden tijdens hevige regenbuien, omdat het water naar beneden wordt afgevoerd.

4. Zet een regenton in de tuin

Een goedkope én duurzame manier om de plantjes in je tuin te bewateren, is door middel van regenwater. Dit is niet alleen heel goed voor de groei, maar dus ook nog voor het milieu! Zet een regenton in de tuin en wacht tot het begint met regenen. Als die vol is, kun je het water er zo uit tappen en aan je plantjes geven (op momenten dat ze het nodig hebben). 

Elho Green Basics Regenton – Regenton – Living Black – Buiten – 200 Liter

Wist je dat …

Regenwater ook erg goed is voor kamerplantjes? Sommige planten kunnen niet goed tegen de kalk in ons kraanwater. Het regenwater uit de ton kun je dus ook gebruiken voor de plantjes in huis.

5. Laat stekjes groeien

Heb je niet zo’n groot budget voor de beplanting van je tuin? Het hoeft niet altijd duur te zijn om plantjes neer te zetten! Je kunt planten bijvoorbeeld heel makkelijk stekken. Het internet staat bol van de video’s en tutorials over stekjes maken. Heb je een favoriete plant in de tuin staan en wil je er daar eigenlijk nog wat exemplaren van kopen? No need. Maak er een stekje van! Als de stek voldoende wortels heeft, kun je die op de gewenste plek in de tuin planten. Daarna is het een kwestie van geduld hebben! 

Over de auteur