Tips voor het aanleggen van een vlonder

Een vlonder kan een mooie toevoeging zijn op je tuin. Wil je een vlonder aanleggen in je tuin, dan zijn er verschillende dingen waarop je moet letten. Zo is het allereerst belangrijk om te bedenken wat voor materiaal geschikt is voor jouw vlonder. De meest gangbare keuzes zijn hardhout of composiet. Hardhout gaat tussen de 15 en 25 jaar mee. Per houtsoort kan de kleur erg verschillen. Sommige houtsoorten kunnen na verloop van tijd wat vergrijzen door blootstelling aan zon en regen. Een houten vlonder kan een prachtige luxe uitstraling hebben. Composietvlonders zijn gemaakt van een mengsel van houtvezel en kunststof. De kleur en textuur is gelijkmatig en composiet splintert niet. Een composietvlonder heeft een modernere uitstraling.

Voorbereiding

Zelf een vlonder aanleggen is minder eenvoudig dan het misschien lijkt. Toch is een vlonder leggen voor de ervaren klusser prima te doen. De dingen die je nodig hebt zijn dan ook vrij basic: een zaag, meetlint, hamer, boormachine, waterpas en antiworteldoek zijn genoeg. Daarnaast heb je schroeven nodig. Gebruik hiervoor geen verzinkte schroeven, die kunnen door stoffen in het hout aangetast worden, waardoor ze lelijk en zwart worden, of zelfs los kunnen gaan zitten. Ga liever voor RVS schroeven. Bij de fundering van je vlonder aanleggen, kun je kiezen uit hardhout of zachthout. Daarnaast heb je, wanneer de ondergrond waarop je vlonder komt zacht is, ook nog houten palen en slotbouten nodig. Denk goed na over de grootte van de vlonder. Wanneer je een terras wilt met een eettafel voor 4 personen, moet je al snel een vlonder aanleggen van 4 bij 3 meter. Om goed te kunnen inschatten hoe groot je je vlonder wilt hebben, is het slim om met kleine uitzetpikken (stokjes) de contouren uit te zetten. Zo wordt het vlonder leggen duidelijker, je krijgt een beter beeld van hoeveel hout je nodig hebt. Wil je 1 vierkante meter vlonder aanleggen, dan heb je ongeveer 7 meter vlonderplank nodig.

Fundering

Een stevige fundering is essentieel. Wanneer je bestrating in je tuin hebt, kun je de fundering hier direct bovenop aanbrengen. Bij een zandbed kun je daar enkele tegels waterpas op plaatsen, waar het hout op kan liggen. Hierbij is het wel belangrijk om antiworteldoek tussen het zand en de tegels te plaatsen, omdat je anders last van onkruid kunt krijgen. Wanneer de ondergrond erg zacht is, zoals bij gras, is het verstandig om palen in de grond te slaan. Deze moeten ongeveer een meter diep komen. Vervolgens kun je voor de fundering balken aan de zijkant van de delen van de palen die boven de grond uit komen monteren. Dit geeft meer stevigheid dan wanneer je de balken er bovenop, aan de kop zijn kant van het hout, monteert. Bovenop deze balken kun je dan weer de vlonderplanken monteren, en je bent zo klaar met je vlonder aanleggen!

vlonder leggen

Hulp van een professional

Toch is een vlonder aanleggen in werkelijkheid nog niet zo eenvoudig. Een vlonder leggen vergt veel rekenwerk, je moet goed weten met wat voor hout je werkt, en rekening houden met afwatering en de effecten van vorst en regen. Zeker voor minder ervaren klussers, kan het daarom verstandig zijn om bij (gedeelten van) het vlonder leggen de hulp van een professional in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat je vlonder er netjes uit komt te zien! Fotocredits: Foto1: www.pv-verbouwingen.nl Foto2: www.houthandelsmetsers.nl

Over de auteur