Moestuin in maart, is het nog te vroeg om te zaaien?

In maart kun je al een en ander in de grond zetten. Toch is het beter om nog even te wachten als het nog te koud is. Veel zaden kun je verspreid over meerdere maanden zaaien. Ook als de grond nog te nat is, haast je dan liever niet om ze buiten in de volle grond te zaaien. Teveel water is nou eenmaal niet goed voor je planten. Als het in maart lekker zonnig is en de weersvoorspellingen zijn gunstig, dan kun je aan de slag met heel wat groenten. Eerlijk is eerlijk, je weet vooraf niet of het goed zal uitpakken. Weer is grillig en het vroege voorjaar kan zomaar ineens te koud of te regenachtig blijken te zijn. Het is ook een kwestie van aanvoelen of de grond wel warm genoeg is en niet te vochtig. De ervaring leert dan een droge maand maart een goede kans op een mooie oogst lijkt te vergroten maar als in april ineens zware stormen uitbreken kan de oogst alsnog beschadigd worden. Voor de moestuin in maart kun je de wat sterkere opgekweekte plantjes die je binnenshuis al hebt laten opkomen, in de grond zetten. Als het zonnetje regelmatig schijnt en er geen storm of andere zware weersomstandigheden de boel verstoren, is de kans heel groot dat de moestuin in maart je na enige tijd toch genoeg zal opleveren om van te genieten.

Moestuintips maart, welke groentes kun je planten?

Als het weer het toelaat, kun je velerlei groenten planten in maart. Een groot deel van deze groenten kun je ook in april planten maar als je groene vingers jeuken en het lekker zonnig is, kun je wortels, erwtjes, bietjes, radijsjes, spinazie en verschillende soorten sla planten. Zowel zaden en planten kunnen het in maart in de grond goed doen. Ook zaaien in maart kan prima uitpakken als het weer een beetje meezit. Pas op met kwetsbare groenten zoals aubergines en pepertjes. Deze hebben echt warme grond nodig om succesvol op te groeien. Haastige spoed is dan niet goed. Alle kwetsbare groentes kun je het beste voor-zaaien. Denk hierbij aan tomaten, bietjes, paprika, aubergines, artisjokken, pompoen, enzovoorts.

Binnenshuis zaden laten ontkiemen

Is het nog te guur buiten? Zaai de zaden dan binnenshuis in potjes en zet ze een paar weken later pas buiten in de volle grond. In maart kun je bijvoorbeeld ook tuinbonen laten kiemen en in de grond zetten zodra het weer het toelaat. Bloemkool, sjalotjes en ui kunnen in maart ook de grond in, net als verschillende kruiden voor je kruidentuintje. Broccoli en bloemkool kunnen in maart ook de grond in. Zijn zaailingen binnenshuis al groot geworden en kunnen ze door weersomstandigheden toch nog niet naar buiten? Zet ze dan koel en licht. Als ze binnenshuis erg hard groeien kun je ze gerust eerst nog eens verpotten zodat ze binnen nog een poosje veilig staan voor voorjaarsstormen of regenbuien.

Moestuinonderhoud in maart

Als maart een droge maand is, bestaat er een goede kans dat je moestuin maart op termijn een succes wordt. Wat moestuinonderhoud in maart betreft, egaliseer je grond voordat je plantjes of zaden plant of zaait. Bemesting met een beetje compost heb je (indien nodig) in februari al gedaan. Als de grond nog erg koud is of als er veel regen valt in maart, stel dan liever nog even uit met buiten zaaien of planten. Veel groentes kun je ook in april of mei in de grond zetten. De moestuin maart is nog kwetsbaar want men zegt niet voor niets “maart roert zijn staart.”

Oogsten in maart?

In maart valt er in de moestuin die al een tijdje bestaat ook een en ander te oogsten. Bijvoorbeeld spinazie die vroeg gezaaid werd, sommige slasoorten, radijsjes of rabarber. Ook tuinzuring kan in maart al gegeten worden uit eigen tuin.

Over de auteur