Heb jij ook plannen om je tuin lenteklaar te maken? Vergeet hierbij dan zeker de (klein)kinderen niet. Zij vinden het vast geweldig om straks in de tuin te kunnen spelen. Echter heb je als (groot)ouder vaak ogen tekort en is een ongeluk snel gebeurd met kinderen in de buurt. Het is dan ook belangrijk dat jouw tuin veilig genoeg is. In dit artikel delen we vijf tips voor een kindvriendelijke tuin!

1. Kindvriendelijke tuin: plaats een omheining

Een (kleine) tuin kindvriendelijk maken? Dat begint bij het plaatsen van een goede omheining. Hierdoor kan je voorkomen dat een kind zomaar vanuit de tuin op straat kan lopen. Kies niet de eerste de beste omheining, maar plaats een kindvriendelijk tuinhek. Bij voorkeur stevige tuinschermen waar ze niet over kunnen klimmen. Heb je een poort in de tuin? Zorg er dan voor dat deze op slot kan. Je verwacht het wellicht niet, maar kinderen kunnen zeer creatief zijn als ze iets willen doen wat niet mag.

2. Tuin kindvriendelijk maken: let op met giftige planten

Natuurlijk gaan we ervan uit dat je goed oplet als de kinderen in de tuin aan het spelen zijn, maar een ongeluk is snel gebeurd. Vooral bij kleine kinderen is een kindvriendelijke tuin belangrijk, zij steken nogal snel dingen in hun mond. Je kunt de tuin kindvriendelijk inrichten door stekelige en giftige planten te verwijderen. Ook als je een diervriendelijke tuin wilt inrichten, kan je hier maar beter rekening mee houden.

 Deze planten zijn alvast giftig: doornappel, gouden regen, meiklokjes, monnikskap, taxus, vingerhoedskruid en wonderboom. Mocht je hier niet goed van op de hoogte zijn, kan je makkelijk informatie over giftige planten opzoeken op internet of tips vragen in een tuincentrum. 

Tuin kindvriendelijk maken

3. Voorzie veel gras voor spelende kinderen

Vallen en opstaan hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Ook tijdens het buitenspelen kunnen kinderen zich flink bezeren. Spelende kinderen vallen nu eenmaal en dat is moeilijk te vermijden. Wat je wél kunt doen is zorgen dat ze zo zacht mogelijk vallen door veel gras te voorzien en zo min mogelijk stenen en tegels te gebruiken in je tuin. Ook als je een kleine tuin kindvriendelijk wilt maken, is gras essentieel. 

Zie je het niet zitten om iedere week het gras te maaien of heb je er simpelweg geen tijd voor? Dan is kindvriendelijk kunstgras de oplossing! Tegenwoordig ziet kunstgras er heel mooi uit en is het nog moeilijk te onderscheiden van natuurlijk gras. Daarnaast is kunstgras kindvriendelijk omdat het de perfecte ondergrond is voor kinderen. Zo kunnen ze volop ravotten zonder zich pijn te doen, en ook jij als (groot)ouder hoeft niet iedere keer een hartstilstand te krijgen als er een kind op de grond valt.

4. Vijver kindvriendelijk maken

Wil je graag een tuinvijver aanleggen? Stel dit (indien mogelijk) uit tot de kinderen oud genoeg zijn zodat ze zich bewust zijn van het gevaar. Vooral bij kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen is een vijver gevaarlijk. Je moet maar even niet opletten en een ongeluk is gebeurd. 

Hoe kan je de vijver kindvriendelijk maken? Als eerste is de vijver kindvriendelijk afdekken een must. Dit doe je door een stevig afdeknet over de vijver te plaatsen. Een nadeel hiervan is dat je mooie zicht op de vijver en de eventuele vissen verdwijnt, maar je tuin kindvriendelijk maken staat uiteraard voorop. Ook kan je de vijver kindvriendelijk maken door er een kindvriendelijk tuinhek rond te plaatsen. Ook dit belemmert het zicht op de vijver, maar het is wel veilig. 

5. Een kindvriendelijke zandbak

Onze laatste tip voor een kindvriendelijke tuin gaat over de zandbak. De meeste kinderen vinden het erg leuk om in de zandbak te spelen en zandkastelen te bouwen. Helaas vinden de katten uit de buurt zo’n zandbak ook erg interessant, namelijk om hun behoefte in te doen. Dat is natuurlijk allesbehalve hygiënisch. Dek de zandbak daarom altijd goed af met een afdekhoes wanneer de kinderen hem niet meer gebruiken.

Wat is het beste: een houten zandbak of een kunststof zandbak? Een houten zandbak ziet er ontzettend leuk uit, maar is minder veilig vanwege mogelijke splinters. Als je op zoek bent naar een kindvriendelijke zandbak is een kunststof exemplaar wellicht de beste keuze.

Een kindvriendelijke zandbak

Over de auteur