Tuintips voor een heerlijke mei

Mei is een heerlijke maand voor de echte tuinier. Het is de periode dat heel wat planten volop in de bloei komen wat dan ook betekent dat er heel wat werk te doen is! Handen uit de mouwen dus voor alle tuinfanaten want mei is de maand bij uitstek om die tuin van je in een echte topconditie te krijgen. Maar wat houdt dat nu in, tuinonderhoud in mei? Welke tuintips mei zijn er allemaal? We leggen het je graag uit!

Moestuin boven

De maand mei is al heerlijk warm maar er durft ook al eens regen vallen. Deze combinatie van omstandigheden creëert natuurlijk de perfecte omstandigheden om even intens in de moestuin bezig te zijn. Zo is mei zeker en vast de maand om kiwi’s, bieten, wortelen, radijzen, rucola, broccoli, spinazie en nog veel meer de planten. In ieder geval is mei een echte moestuinmaand.

tuinonderhoud in mei

De terrasplanten

Je staat natuurlijk te popelen om eindelijk die terrasplanten terug aan de buitenwereld kenbaar te maken. Toch is het raadzaam nog een klein tikje geduld uit te oefenen. Ongeveer rond het midden van mei is alle gevaar op nachtvorst geweken en kunnen de terrasplanten richting hun volle glorie gaan!

Het snoeimoment

Tuinonderhoud in mei staat natuurlijk ook gelijk met heel wat snoeiwerk. In de regel kunnen zowat alle planten en hagen vanaf mei echt gesnoeid worden. Je mag deze dus in mei allemaal stevig onder handen nemen. Een gouden tip hierbij is echter wel jezelf niet overschatten: deel het werk gerust op over verschillende dagen tot zelfs weken heen. Bovendien laat je het snoeien best wachten tot een minder mooie meidag: jonge bladeren die te rap aan te felle zon worden blootgesteld lopen het gevaar te verbranden. Je kan dus beter alle risico vermijden en snoeien op bewolkte dagen. Let natuurlijk wel op met die snoeischaar van je: het kan zomaar voorkomen dat er een vogelnestje tussen de takken te vinden is.

Klaarmaken voor de zomer

Tuintips mei draaien natuurlijk toch ook voornamelijk rond die tuin in de perfecte conditie te krijgen om de zomer tegemoet te zien. Want laten we eerlijk zijn: dat is toch het moment waarin je werk in volle glorie te zien zal zijn. Daarom is dit ook de ideale periode om alles stilaan klaar te beginnen maken. Haal je houten tuinmeubelen van stal en knap ze al meteen wat op. Een beetje beits zal een echt wondermiddel blijken om die natuurlijke kleur te behouden. Heb je zomerbloeiers of kuipplanten staan? Mei is de maand om deze over te potten. Als je een echte dierenvriend bent is dit overigens ook de periode om die vogelnestjes, dat vogeleten en dat water buiten te zetten. Mei is immers de maand waarin de vogels druk bezig zijn met zich nestelen. Alle hulp daarbij is ze welkom!

Weg met dat onkruid

Helaas, tuinonderhoud in mei is ook vaak onkruid wieden. Door de meteorologische omstandigheden tijdens deze maand groeit dat immers als… wel ja, onkruid! Er snel bij zijn is dan ook van levensbelang. Bekijk het zo: elke wortel onkruid die je in mei nar het hiernamaals verwijst zijn er een stuk of 20 minder in de zomer!

Dat waren de tuintips mei. Kom op, waar wacht je nog op? Aan het werk!

Over de auteur