Een zonnescherm doek verslijt vaak sneller dan het frame waar het aan vast zit. Het doek is gevoeliger voor de weersomstandigheden. Het wordt sneller vies, reageert op de UV-straling van de zon en kan beschadigd raken door de wind. Kortom: na een tijdje ziet je doek er niet meer zo mooi uit, terwijl het zonnescherm systeem prima nog een ronde meekan. Wat je dan doet? Je vervangt het zonnescherm doek. Dat doe je het beste met deze 7 handige tips.

1. Controleer je huidige systeem

Controleer het systeem waar het doek nu op zit. Is het nog stevig genoeg? Draait het soepel en zijn de onderdelen niet versleten? Dan kun je er een nieuw doek op monteren. Soms is een onderhoudsbeurt nodig voordat je het doek effectief kunt vervangen. 

2. Neem de maten

Ga je je zonnescherm doek vervangen, dan heb je natuurlijk de maten nodig. Op de meeste websites waar je zonneschermdoeken kunt kopen, vind je ook aangegeven hoe je moet meten. Het is belangrijk dat je de meetinstructies goed volgt, anders past je nieuwe doek niet goed.

3. Kies een mooi nieuw doek

Tijd om op zoek te gaan naar je nieuwe doek. Er zijn heel veel verschillende zonneschermdoek kleuren. Van een simpele effen kleur tot prachtige kleurcombinaties: alles is mogelijk. Bekijk dus eerst diverse zonnschermdoeken zodat je op je gemak kunt kiezen welke je het mooist vindt passen bij jouw woning.

4. Thuisbezorgd

Het zonweringdoek dat je hebt besteld, wordt op een grote rol thuisbezorgd. Het wordt uiteraard niet opgevouwen, want dan zou het erg lastig zijn het netjes glad te krijgen. Zorg dus dat je thuis bent op het moment van levering. Het is een lang en onhandig pakket, dat je liever niet bij de buren laat bezorgen.

5. Bekijk filmpjes

Een zonweringdoek vervangen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is vooral een kwestie van weten hoe het moet. En dat ontdek je door filmpjes te zoeken. De leverancier van je doek heeft waarschijnlijk goede instructiefilmpjes op zijn website staan. Het is praktisch om deze te kijken voordat je aan de slag gaat.

6. Werk samen

Samenwerken met iemand anders is erg handig als je een zonneschermdoek gaat vervangen. Vaak is de klus eenvoudig, maar wel een beetje onhandig. Een zonwering is vaak groot en daardoor is de klus in je eentje niet erg praktisch. Met zijn tweeën kun je de klus een stuk sneller klaren.

7. Hulp nodig?

Stel: je bent begonnen met het vervangen van het zonweringdoek, maar het wil niet goed lukken. Of misschien wil je het niet eens zelf doen. Wat dan? Dan kun je eenvoudig een installateur langs laten komen. Je kunt bij het bestellen van je zonweringdoek ook aangeven of je het doek wilt laten monteren. Het is wat duurder, maar je hoeft dan niet zelf aan de slag. En het blijft een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een compleet nieuw zonweringsysteem.

Een zonneschermdoek moet er natuurlijk wel goed uitzien. Het is ook fijn als het doek qua kleur en stijl goed past bij de rest van je tuin. Het doek zal echter slijten en lelijker worden in de loop der tijd. Daarom is het goed om het doek tijdig te vervangen. Zo ziet je zonwering er weer fris en stralend uit en kan het systeem nog jaren mee.

Over de auteur