Trekvogels hebben ondertussen reeds warmere oorden opgezocht om te overwinteren, maar er zijn ook vogels die de koude winter in eigen land doorbrengen. Mussen, koolmezen en roodborstjes zijn hier de meest bekende voorbeelden van. Hoe kan je hun verblijf zo aangenaam mogelijk maken? Lees hier onze tips voor een vogelvriendelijke tuin in de winter!

1. Vogelvriendelijke tuin in de winter: voorzie water en voedsel

Kleine vogels vinden het fijn om even te komen drinken of badderen in je tuin. Je hoeft hiervoor niets bijzonders te voorzien, een waterschaaltje is reeds voldoende. Sneeuwt het? Dan hoef je geen water buiten te zetten want dan kunnen de vogels hun dorst lessen met de sneeuw. Ook als het vriest, zet je beter geen waterschaaltje buiten. Wat je wél kunt doen is een bakje met fijngemalen ijs in de tuin plaatsen. Dit kunnen vogels laten smelten in hun bek.

Zet of hang ook een vogelhuisje of voederplank in je tuin en leg er strooivoer, vetbollen of speciale pindakaas voor tuinvogels op. De vogels zullen hier heel blij mee zijn én het is ook ontzettend leuk om naar te kijken!

Green Bird Care Raamvoederhuis Met 3 Zuignappen – 15×6,5×15 cm – Plexiglas
Duvo+ Vogelvoederhuisje Genova – Grijs – 34 x 29 x 108cm
Groot Vogelvoederhuisje Met Koperen Dak – 20 x 20 x 30 cm
Vogelbad en voedertafel – Vogelvoederhuisje – Groen – 50 x 50 x 113 cm

Lees ook: Voederplaatsen in de tuin: de do’s and don’ts

2. Leg een border aan

Een border vol bloemen en planten trekt insecten aan, wat ook weer voedsel oplevert voor vogels. Bovendien vormen de uitgebloeide bloemen zaden, waar vooral mussen en mezen gek op zijn. Nog een voordeel van een border aanleggen is dat je hiermee wateroverlast in je tuin kunt voorkomen. In het najaar is dit zeker niet onbelangrijk.

3. Plant bessenstruiken

Er zijn een heleboel struiken die in de winter vrolijk gekleurde bessen dragen. Voorbeelden hiervan zijn bergthee, sneeuwbes, dwerpmispel, Gelderse roos of meidoorn. Vogels snoepen hier heel graag van! Wat ook ontzettend leuk is: een fruittuintje aanleggen met onder andere blauwe bessen, rode bessen, frambozen of bramen. In de zomer kan je hier zelf ook lekker van plukken!

4. Begin een composthoop

Wil je een vogelvriendelijke tuin maken? Dan kan je beginnen met een composthoop. Dit heeft alleen maar voordelen! Jouw afvalberg wordt kleiner, je krijgt gratis meststof voor je tuin en zo’n composthoop is een heerlijk buffet voor tuinvogels. Het is er immers rijk aan wormen, kevers, pissebedden en tal van andere insecten. Voor ons niet zo smakelijk, maar tuinvogels zijn er dol op.

5. Zet klimplanten tegen de gevel of schutting

Tenslotte biedt een begroeide gevel, schutting of pergola een extra nest voor kleine vogels. Daarnaast kunnen ze er ook schuilen voor gevaar of slecht weer. Vooral merels, roodborstjes, mussen en mezen nestelen zich er graag in. Klimplanten zijn overigens niet alleen fijn voor vogels, ze zijn ook een mooie toevoeging aan je tuin!

Over de auteur