Het is fijn als je ongestoord kunt genieten van je eigen tuin. Zonder overlast van de omgeving en zonder dat er mensen meegluren. Privacy is daarom een belangrijk aandachtspunt in de tuin. Hieronder staan diverse oplossingen op een rij om heerlijk beschut in de achtertuin te kunnen zitten.

Dichte en hoge haag

Probeer in eerste instantie een groene tuinafscheiding te creëren. Op deze manier verliest de tuin geen sfeer en draag je bij aan de biodiversiteit. Gebruik een hoge haagplant die mooi dicht groeit. De Ligusterhaag is een hele goede optie. Deze haagsoort groeit erg snel en is wintergroen. Als je de haag niet snoeit, komen er witte bloemen aan die vervolgens in besjes veranderen. Je kunt de Ligusterhaag dus heel strak snoeien of juist lekker wild en natuurlijk laten groeien.

Houten schutting

Is een haag als tuinafscheiding geen optie? Dan werkt een houten schutting natuurlijk ook prima. Vergeet niet om het hout te behandelen om de levensduur te verlengen. Decoreer de schutting daarnaast met een aantal hangende bloempotten of zet er grote planten voor.

meer privacy in tuin

Afscheiding met klimplanten

Je kunt een schutting of hekwerk ook gebruiken als basis voor klimplanten. Grenst de schutting aan de tuin van jouw buren? Overleg dan wel even voordat je de klimplanten plaatst. Binnen no-time groeien de planten over en door het hekwerk heen. Dan is het wel fijn dat de buren op de hoogte zijn.

Grote beplanting

In een hele ruime tuin creëren je meer privacy met grote beplanting. Zo verminder je de inkijk van bovenaf. Plaats een paar boompjes en struiken in het midden of maak een afgeschermde zithoek met gebruik van een Beukenhaag. Vergeet niet om de haag te snoeien in mei of juni.

Schaduwdoek 

Wanneer je vooral de inkijk van bovenaf wilt beperken, is een schaduwdoek een goedkope en snelle oplossing. Je hangt het gemakkelijk op en bergt het doek in de winter ook zo weer op. Een stevig schaduwdoek is eventueel ook geschikt voor op het balkon.

meer privacy tuin

Begroeide pergola

Een pergola is een luxer alternatief voor het schaduwdoek. Je kunt hier een zonwerend doek op bevestigen, maar het is nog mooier om het te laten begroeien met klimplanten.

Veranda of terrasoverkapping

Wil je de tuin écht goed aanpakken? Investeer dan in een veranda of terrasoverkapping. Zo geniet je ieder seizoen van een gezellig zitje met veel privacy. Laat ook een wandje of schuifdeuren plaatsen zodat je zelfs in de winter nog aangenaam buiten kunt zitten.

Over de auteur