Als je in de stad woont en je hebt een kleine buitenruimte (een balkon, dak, patio) om planten te kweken, omarm dan verticaal tuinieren. Met deze zes ideeën kun je meteen aan de slag.

1. Pallets

Van een pallet kun je met een beetje creativiteit een verticale tuin maken waar je verschillende soorten planten (kruiden, salade, groentjes of sierplanten) in kan laten groeien. Zo hoef je niet veel uit te geven en heb je in ene handomdraai een verticale tuin.

2. Doe-het-zelf plantenhouder met traliewerk

Als je een houten of metalen traliehek hebt, kun je daar potten met planten aan hangen. Bekijk de leukste potten in verschillende kleuren en maten. Op deze manier bespaar je ruimte en wordt een saaie muur ineens een groene oase.

3. Bakkenhouder van pallets

Zet een pallet rechtop en hang er meerdere potten aan. Plaats het op je balkon, waar het wat zon krijgt. Het is gemakkelijk! En het mooiste is dat er veel verticale ruimte ontstaat.

4. Pottentoren

Als je terracotta potten heb in verschillende maten, kun je er een toren van maken. Je vult de potjes met aarde en stapelt ze op elkaar. Een stang in het middel houdt de potjes bij elkaar. De plantjes plant je aan de zijkant. Leuk met handplanten!

5. Plantentrap

Aan een leuke houten trap kun je verschillende potjes hangen. Supersimpel en het ziet er ontzettend leuk en kleurrijk uit. Zeker als de trap een lekker opvallend of contrasterend kleurtje heeft.

6. Plankjes, maar dan anders

Van mooie, blankhouten plankjes maak je een prachtige verticale tuin door in ieder plankje enkele gaten ter grootte van de plantenpotjes te zagen en de plankjes op te hangen aan een touw of metalen draad. Het geeft een leuk effect als ieder plankje dezelfde plantjes heeft.

Over de auteur