In het najaar kan er flink wat regen uit de lucht vallen. Wanneer het lang of hard regent kan dit leiden tot wateroverlast in je tuin. Een goed aangelegde tuin kan grote hoeveelheden water verwerken maar in sommige gevallen kan dit leiden tot enorme wateroverlast. Of je nu een tuinliefhebber bent of niet: hier zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Echter hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Met onderstaande tips kan je wateroverlast in je tuin voorkomen!

1. Wateroverlast in je tuin voorkomen: minder tegels, meer groen

Een tuin met moderne, strakke tegels is helemaal volgens de laatste tuintrends. Terrastegels maken de tuin compleet! Echter hebben tegels in de tuin ook een flink nadeel: door al die tegels kan het water niet in de grond weglopen. Vaak stroomt het water rechtstreeks naar het riool, waar al zoveel druk op staat met die regenbuien. Daarom pak je het beter anders aan! Wissel je tegels af met groene borders zodat het water wél in de grond kan lopen. Woon je in de stad? Ga dan voor een geveltuin waar je direct een flinke hoeveelheid groen aan toevoegt. Op die manier wordt de wijk groener en stroomt het water beter weg. Twee vliegen in één klap!

2. Ga voor reliëf in de tuin

Reliëf in de tuin is erg belangrijk. Je laat de bestrating best een beetje schuin aflopen. Laat het terras aflopen naar de border en je oprit of pad naar de openbare weg. Daarnaast kan het een goed idee zijn om een lager gedeelte in je tuin te maken waar overtollig regenwater naartoe kan stromen. Hier kan je planten zetten die zowel tegen de droogte als vocht kunnen, zoals dotterbloemen, gele lis en moerasspirea. 

3. Zorg voor een goede bodemstructuur

Wateroverlast komt vaak voor op klei- en leemgrond, maar ook op grond die veel puin bevat of waar een toplaag is opgebracht die veel vocht vasthoudt. Houtsnippers zijn hier een perfect voorbeeld van. Zorg daarom voor een goede bodemstructuur waar het water goed in wegzakt. Een andere mogelijkheid is om om de meter wat gaten te maken, zo diep als de grondboor lang is of tot je door de vaste laag heen bent. Vul de gaten vervolgens met grind. Via deze gaten stroomt het water sneller weg.

4. Plaats een regenton in je tuin

Geef jij je kamerplanten en tuinplanten ook gewoon leidingwater? Dat is best zonde! Regenwater bevat nauwelijks kalk en is al op een ideale temperatuur voor je planten, aangezien het niet ijskoud uit de kraan komt. Dit vinden je planten veel aangenamer dan ineens koud water. Onze laatste tip is dan ook om een regenton in je tuin te plaatsen. Een regenton sluit je eenvoudig aan op de regenpijp en hiermee kan je wateroverlast in je tuin voorkomen. Nog een voordeel: aan het eind van het jaar zal de waterrekening ook goed meevallen!

Zo, deze tips helpen je een handje op weg om wateroverlast in je tuin te voorkomen. Ondanks de felle regenbuien kan jij alsnog genieten van je prachtige tuin!

Over de auteur