Vroeger hoefden mensen alleen te kiezen tussen elektrische grasmaaiers met snoer en grasmaaiers op benzine. Gelukkig hebben we tegenwoordig een extra optie in de vorm van accu grasmaaiers. Deze snoerloze machines zijn draagbaar en maken het maaien in bepaalde omgevingen veel gemakkelijker. Ze hebben echter wel hun eigen voor- en nadelen. Grasmaaiers op batterijen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen giftige dampen produceren en ook stiller zijn. Bovendien zijn ze licht van gewicht en kunnen ze worden gedragen om gebieden te maaien die ver van huis liggen. Ze hebben echter niet genoeg vermogen om urenlang te maaien en zijn minder krachtig dan hun tegenhangers op stroom of benzine. Voordat je een accu grasmaaier koopt, is het essentieel om de voor- en nadelen van een draadloze grasmaaier te weten. Zijn grasmaaiers op batterijen de moeite waard? Lees hier alles over de voordelen van een accu grasmaaier!

Voordelen van een accu grasmaaier

Als je van plan bent een grasmaaier op batterijen te kopen, vraag je je misschien af ​​of het de investering waard is. Het antwoord hangt af van wat je wil dat de grasmaaier doet. Als je een stille en draagbare grasmaaier nodig heeft, dan zijn draadloze grasmaaiers de beste optie. Als je echter een commerciële grasmaaier nodig heeft die meerdere uren non-stop werkt, moet je overwegen te investeren in een grasmaaier op benzine of stroom. Hier volgen enkele van de belangrijkste redenen waarom een ​​grasmaaier op accu een goede investering zou kunnen zijn. 

Grasmaaiers met accu zijn licht van gewicht

Grasmaaiers op accu behoren tot de lichtste maaiers die er zijn. De belangrijkste reden dat ze licht zijn, is het ontbreken van extra onderdelen, grote motoren of extra hulpstukken. De meeste grasmaaiers op batterijen wegen ongeveer 25-30 kilogram, terwijl grasmaaiers op benzine meer dan 50 kilo wegen, afhankelijk van het model. Dankzij hun lichte gewicht bieden draadloze grasmaaiers uitstekende manoeuvreerbaarheid in heuvelachtige of slordige gebieden. Daarom zal het maaien met een accu-aangedreven grasmaaier niet zo vermoeiend zijn als bij een benzine-aangedreven model.

De voordelen van een accu grasmaaier

Voordeel van accugrasmaaiers: ze zijn stil

Door het ontbreken van een grote verbrandingsmotor produceren deze maaiers minder geluid. Terwijl modellen op benzine werken met een geluidsniveau van ongeveer 90 decibel, produceren grasmaaiers op accu slechts ongeveer 65-80 decibel. Daarom worden ze over het algemeen als “buurvriendelijker” beschouwd. 

Milieuvriendelijk

Een van de belangrijkste voordelen van een accu-aangedreven grasmaaier is zijn milieuvriendelijkheid. Ze produceren namelijk geen giftige dampen zoals modellen op benzine. Tijdens het gebruik van een accumaaier heb je geen last van gevaarlijke dampen van de motor en je planten ook niet. Houd er wel rekening mee dat wanneer de batterij het einde van zijn levenscyclus bereikt, je deze op een verantwoorde manier moet weggooien in plaats van hem in de prullenbak te gooien. 

Een accu grasmaaier vereist weinig onderhoud

Als je een relatief goedkope en gemakkelijk te onderhouden grasmaaier wilt, ga dan voor de accu-aangedreven modellen. Omdat ze geen benzinemotor hebben, hebben ze minder onderhoud nodig. Modellen die op benzine lopen, hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals het vervangen van olie, luchtfilters en oliefilters. Aan de andere kant heeft een draadloze grasmaaier niet veel onderhoud nodig. Je hoeft de grasmaaier alleen na gebruik schoon te maken en op te laden. 

Bruikbaarheid van een oplaadbare grasmaaier

Bij de aanschaf van een grasmaaier is het belangrijk om na te denken over de bruikbaarheid. Modellen op batterijen zijn eenvoudig te bedienen. Ten eerste is het gemakkelijk om de motor te starten en te stoppen met slechts een druk op de knop, in tegenstelling tot modellen op benzine waarbij aan het startkoord (trekkoord) moet worden getrokken, wat sommige mensen erg moeilijk kunnen vinden. Het ontbreken van een netsnoer verbetert ook de bruikbaarheid, aangezien je de maaier naar plaatsen ver van het huis kunt dragen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de beperking van de kabels. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het doorknippen van draden of het trappen op het snoer. 

voordelen van een accugrasmaaier

Accugrasmaaiers zijn budgetvriendelijk

Als je een klein budget hebt, is een grasmaaier op batterijen de op een na beste optie. Elektrische grasmaaiers met snoer zijn meestal het goedkoopst, gevolgd door grasmaaiers op batterijen, terwijl grasmaaiers op benzine meestal het duurst zijn. Het hangt natuurlijk ook af van het specifieke model, want er zijn goedkopere en duurdere opties in alle 3 de categorieën. Omdat draadloze grasmaaiers niet veel vermogen of extra onderdelen hebben, zijn ze goedkoper dan modellen op benzine. Bovendien zijn deze maaiers goedkoper in gebruik omdat ze geen brandstof nodig hebben.

Nadelen van accu grasmaaiers

Hoewel de grasmaaier op batterijen tal van voordelen heeft, heeft het ook zijn nadelen. Als je op zoek bent naar een maaier die meerdere uren kan draaien en zelfs het hoogste gras maait, is een snoerloze grasmaaier misschien niet de beste keuze. Het vermogen van een draadloze grasmaaier wordt beperkt door de grootte van de accu. Daarom kunnen ze geen hectare land maaien met een enkele lading.

Tijdrovend

Een accu-aangedreven grasmaaier gaat ongeveer 40-60 minuten mee voordat de accu leeg is. Dan moet je stoppen met maaien en de accu gedurende ongeveer één tot drie uur opladen, afhankelijk van het model en de accucapaciteit. Als je non-stop wil werken, moet je een vervangende accu kopen, wat behoorlijk duur kan zijn. Ook zal het vervangen van de batterij enige tijd in beslag nemen. 

Onderhoud van een grasmaaier op accu

Als je eenmaal besluit te investeren in een draadloze grasmaaier, is het belangrijk om te begrijpen hoe je deze moet onderhouden voor optimale prestaties en een langere levensduur. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van een draadloze grasmaaier: 

Zorg voor de accu 

Het onderhoud van een accu-grasmaaier is grotendeels hetzelfde als voor elk ander type grasmaaier. Er zijn echter enkele extra’s, zoals het verzorgen van de batterij. De meeste recente draadloze grasmaaiers gebruiken lithium-ionbatterijen, die hun eigenaardigheden hebben. Vermijd in de eerste plaats het opslaan/opladen van de batterijen bij extreem hoge of lage temperaturen, omdat dit de cellen kan beschadigen en de prestaties kan verminderen. Bewaar ze op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Bewaar ze ook nooit buiten in de winter. 

De accu grasmaaier schoonmaken

Zorg ervoor dat je de onderkant van de maaier na elk gebruik schoonmaakt om te voorkomen dat gemaaid gras de verschillende onderdelen verstopt. Gebruik een handborstel met zachte haren om het maaisel los te maken en gebruik vervolgens droge doeken om vocht af te vegen dat corrosie kan veroorzaken. Je dient ook de graszak te legen en de grasgoot schoon te maken. 

voordelen van een accu grasmaaier

Bewegende onderdelen van de accugrasmaaier smeren

Zorg er altijd voor dat je de bewegende onderdelen van de maaier smeert om corrosie te voorkomen. Controleer voordat je de grasmaaier gebruikt of alle moeren en bouten zijn vastgedraaid. Wanneer je de grasmaaier enkele weken of maanden opbergt, kun je voorkomen dat het mes gaat roesten door het in te spuiten met WD40. 

Slijpen van de messen van een accu grasmaaier

Je kunt een handvijl, een roterende messenslijper of een tafel- en haakse slijper gebruiken om de messen van de grasmaaier te slijpen. Koppel altijd de accu los voordat je de messen slijpt om verwondingen te voorkomen. Als je deze tips volgt, gaat de accu grasmaaier langer mee en presteert hij jarenlang uitstekend en ondervind jezelf de voordelen van een accu grasmaaier! Dan hier onze top 3 beste accu grasmaaiers van 2023:

FUXTEC grasmaaier accu 40V
FUXTEC grasmaaier accu 40V
Bosch CityMower 18-300 Accu grasmaaier
Bosch CityMower 18-300 Accu grasmaaier
Makita DLM330Z Accu Grasmaaier
Makita DLM330Z Accu Grasmaaier

Over de auteur