Een boom in de tuin is altijd een sieraad. Er is weinig dat zo natuurlijk en krachtig is als een stoere boom ongeacht de grootte ervan. Wil jij ook extra sfeer in jouw tuin? Overweeg dan eens de onderstaande opties.

1. Leibomen

Bij leibomen worden de takken in een horizontale richting gevormd middels een rek dat meestal van bamboe is. Vroeger zag je leibomen vooral bij de boerderijen. Ze boden schaduw en privacy op extreem warme dagen. Maar het is ook bijzonder sfeervol om zo’n boom in jouw tuin te plaatsen. Bij boerderijen werden vooral de linde en de plataan gebruikt om als leiboom te dienen, maar ook andere bomen zijn daarvoor geschikt. Het vraagt enig onderhoud en goed snoeiwerk om een leiboom in model te houden.

2. Vruchtbomen

Met vruchtbomen in de tuin heb je dubbel plezier. In de lente geniet je van de bloesems en later in het jaar is de oogst een moment van vreugde. Er zijn tegenwoordig vele rassen fruitbomen. Afhankelijk van de grootte van je tuin kan je een keuze maken tussen een ‘ouderwetse’ forse appel- of perenboom met een indrukwekkende kroon van een paar meter of een paar kleine vruchtbomen die ook een goede opbrengst geven. En uiteraard hoef jij je niet te beperken tot de standaard bomen die in ons klimaat bekend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat ook een kiwi het best goed kan doen op de juiste plek in je tuin.

3. Geurende bomen

Het geeft altijd een gevoel van vakantie als de natuur zich van haar beste kant laat zien of juist ruiken. Denk maar eens aan die zoete geuren die je meteen opvallen als je ‘s avonds een wandeling maakt in een mediterraan land. Ook in ons land zijn er inheemse bomen die lekker kunnen geuren. In het voorjaar ruik je vaak die heerlijke zoetige geur waarvan je je afvraagt waar die vandaan komt. Dat zijn de witte bloemen van de kleinbladige linde die je in tuinen en parken regelmatig tegenkomt. Een andere boom die oorspronkelijk uit Amerika komt met een overweldigende geur ook Europa heeft veroverd, is de sering.

4. Verkleurende bladeren

Wat is nu meer natuurlijk dan het verkleuren en vallen van de bladeren in de herfst en het daarna wachten op het eerste groen in de lente. Een aantal bomen zorgen voor extra spektakel en sfeer in je tuin door de felle kleuren die ze daarbij tonen. Op dat punt spant de Japanse esdoorn wel de kroon. Deze boom geeft zonder twijfel de meest opzienbarende kleurenpracht voor de bladeren vallen.

5. Groenblijvende bomen

Wil jij ook in de winter in de tuin groene bomen zien en hou je van het contrast van sneeuw op het groen? In ons klimaat is de beste keuze dan meestal voor sparren en dennen die het hele jaar groen blijven. Loofbomen die groen blijven in de winter komen in het algemeen uit mediterranen gebieden. In een beschut deel van de tuin en met enige bescherming houden ze soms ook in Nederlandse tuinen hun bladeren als het koud wordt.

Over de auteur