Niets is lekkerder dan verse, sappige tomaten uit je eigen tuin. Als je in de zomer wilt genieten van je zelfgekweekte tomaten, dan is de maand maart ideaal om ze alvast voor te zaaien. Hoe en wanneer je dit het beste doet, ontdek je hieronder!

Tomaten niet in volle grond zaaien

De maand maart is het ideale moment om tomaten voor te zaaien. Dit gebeurt niet in de volle grond buiten, maar wel binnenshuis of in een serre. De zaadjes hebben namelijk een temperatuur van ongeveer twintig graden nodig om te ontkiemen. Wanneer het niet meer vriest, bij voorkeur vanaf mei, mag je de tomatenplanten naar buiten verhuizen.

Hoe tomaten zaaien?

Tomaten zaaien is niet zo moeilijk als je misschien wel denkt. Zo ga je te werk! Vul een bakje met zaaigrond en duw goed aan. Laat bovenaan een rand vrij van ongeveer één centimeter. Maak daarna de grond vochtig met een plantenspuit. Duw met een potlood gaatjes van 0,5 centimeter diep in de aarde en laat tussen ieder gaatje telkens twee tot drie centimeter. Doe er een zaadje in en duw het gaatje dicht. Let op dat je niet te veel zaait. Drie tot vijf planten per soort is meer dan voldoende. Dek het bakje af met een doorschijnend deksel of huishoudfolie. Doe het deksel of de folie eraf zodra je groene stipjes ziet en houd de aarde vochtig. 

wanneer tomaten zaaien

Zodra je tomatenplanten twee kiemblaadjes hebben, is het tijd voor een groter potje. Dit wordt ook wel ‘verspenen’ genoemd en geeft je plantjes een boost om te groeien, alsook om hen voor te bereiden om de verhuis naar buiten.

Om ze te verplanten, vul je een pot van ongeveer negen centimeter diameter met gewone potgrond. Maak met een potlood gaatjes van drie tot vijf centimeter diep en zet één tot drie plantjes in de pot. Haal de zaaiingen met een gewoon keukenvork uit de grond en neem ze bij de blaadjes vast, dus niet aan de steel. Zet ze tot net onder de eerste blaadjes in de grond, duw het gaatje dicht en besproei met een plantenspuit. 

Zorg dat de temperatuur altijd meer dan vijftien graden is tot de planten groter zijn dan vijftien centimeter. Daarna kunnen ze naar buiten verplaatst worden! Nog een laatste tip: bedek ze bij fel zonlicht en haal ze bij nachtvorst terug even naar binnen. 

Het beste uit de moestuin Tomaten, pompoenen en courgettes
Voor meer info over dit boek, klik hier
Tomaten, paprika's & aubergines
Tomaten, paprika’s & aubergines
Zaaigoed
Zaaigoed
Een jaar in de moestuin
Een jaar in de moestuin
Van zaaien tot oogsten
Van zaaien tot oogsten

Over de auteur