Terwijl de een gek is op tuinieren, heeft de ander er een bloedhekel aan. Of je nu bij de eerste of de tweede categorie hoort: het is altijd leuk om een paar handige tuintrucjes te kennen die je tijd én geld besparen. Daarom hebben we zes tuinhacks op een rijtje gezet voor je. Hier komen ze!

1. Tuinhacks: gebruik een krant tegen onkruid

Zelfs als je van tuinieren houdt, is onkruid wieden waarschijnlijk niet je favoriete klusje. Wist je dat je met behulp van een krant kan voorkomen dat onkruid in je tuin groeit? Leg een oude krant op een stuk grond dat je onkruidvrij wilt maken. Maak de krant nat en bedek de krant volledig met aarde en druk de grond stevig aan. Op die manier krijgt het onkruid onder de krant geen zonlicht en zuurstof, waardoor het onkruid verstikt. Bovendien is het papier van de krant organisch afbreekbaar dus je hoeft je geen zorgen te maken over milieuvervuiling. 

Ook deze dingen kan je allemaal doen met kranten in de tuin!

2. Kweek je eigen tomaten

Wil je zelf tomaten kweken? Je hoeft hier heus geen tomatenzaadjes voor te kopen. Het enige wat je nodig hebt is een pot, potgrond en een overrijpe tomaat. Snijd de tomaat in plakjes en vul de pot ongeveer driekwart met potgrond. Leg de gesneden plakjes tomaat in de pot en druk zachtjes aan. Bedek de plakjes met een beetje aarde en druk opnieuw aan. Plaats de pot vervolgens op een zonnige plek en geef de grond af en toe water. Zodra de kiemplantjes opkomen, kan je ze gaan verpotten. De kans is groot dat er tientallen tomatenplantjes uit de grond zijn gekomen! 

6 Tuinhacks die je veel tijd en geld besparen

3. Gebruik knoflook tegen slakken

Vreten er regelmatig slakken aan je planten? Dan kan je een natuurlijk middel tegen slakken gebruiken: knoflook. Slakken houden niet van deze doordringende geur en zullen dan ook ver wegblijven van knoflookteentjes- en bollen in de tuin.

Dit moet je doen: plet twee hele knoflookbollen en doe deze in een kom. Kook één liter water en giet dit over de geplette knoflookbollen. Laat dit vervolgens 20 minuten staan. Laat het water afkoelen en giet het voorzichtig in een sprayflacon. Besproei daarna de planten die door de slakken worden aangevreten met het knoflookwater en je zal zien dat de slakken verdwijnen. Ontzettend handig, toch?

Hier vind je nog meer tips voor én tegen slakken in de tuin.

4. Verwijder groene aanslag op je schutting met groene zeep

Groene aanslag op de schutting ziet er niet mooi uit. Gelukkig hoef je geen dure middelen te kopen om deze groene aanslag te verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is groene zeep, schoonmaak soda en warm water. Deze combinatie werkt uitstekend om groene aanslag, alg en mos van je houten schutting te verwijderen. 

Zo ga je te werk: los 50 gram groene zeep en 50 gram soda op in zo’n 5 liter water. Smeer een kleine hoeveelheid van dit mengsel op de schutting en laat dit even intrekken. Schrob de schutting vervolgens met een half harde borstel. Gebruik geen harde borstel zoals een staalborstel want zo’n borstel kan het hout beschadigen. Zodra je ieder plekje van de schutting hebt geschrobd, kan je ze afspoelen met water. En ziezo, je schutting is weer zo goed als nieuw!

Tuinhacks die je veel tijd en geld besparen

5. Gebruik rozemarijn en munt tegen wespen

Iedere zomer zijn ze er weer: wespen. Deze vervelende zoemers kunnen flink prikken en wil je het liefst zo ver mogelijk uit je buurt houden. Een wespennest onder het dak of kozijn van je huis hebben, is dan ook een nachtmerrie. Gelukkig kan je gemakkelijk wespen voorkomen met behulp van rozemarijn en munt.

Dit moet je doen: verzamel een paar takjes verse kruiden zoals rozemarijn, munt en tijm. Bind deze kruiden tot kleine boeketjes en hang ze op de plekken waar je vaak wespen ziet, of op een plek waar je echt geen wespen wilt hebben. Je kunt de kruiden bijvoorbeeld plaatsen onder luifels, speelapparatuur of dakranden. De sterke geur van de kruiden zal de wespen afschrikken waardoor ze ver weg blijven. Hoor je na een tijdje opnieuw gezoem in de tuin? Dan is het weer tijd voor een nieuw boeketje kruiden!

Hier vind je nog 5 tips om wespen weg te houden

6. Ga ongedierte tegen met een gebruikt theezakje

Tenslotte behoren gebruikte theezakjes ook tot onze ultieme tuinhacks. Gebruikte theezakjes helpen, net als koffiedik, om ongedierte uit de buurt van bloemen en planten te houden. Ongedierte houdt namelijk niet van de geur van koffie en thee. Door een gebruikt theezakje in de buurt van je favoriete planten te leggen, kan je voorkomen dat ze worden aangevreten.

Je kunt een gebruikt theezakje trouwens ook in je composthoop gooien. De zuren in de thee kunnen het ontbindingsproces van de compost versnellen. Dit wil zeggen dat je de compost voor je tuin veel sneller kunt gebruiken. Dat is leuk nieuws, toch?

6 Tuinhacks die je veel tijd besparen

Over de auteur