Steeds meer mensen zijn bewust bezig met duurzaamheid en eco-vriendelijkheid. Huizen zijn steeds duurzamer, auto’s zijn steeds duurzamer en werkplekken zijn steeds duurzamer. Maar ook je tuin duurzaam inrichten is een optie. Het is goed voor het milieu, jezelf én je portemonnee. Need we say more? Wij geven je wat handige tips om een mooie, milieuvriendelijke, duurzame tuin aan te leggen. Of natuurlijk om je bestaande tuin wat duurzamer te maken.

Hergebruik je water!

Een eenvoudige maar o-zo-praktische tip: vang regenwater op in een regenton en gebruik dit water om bijvoorbeeld je planten water te geven en om je gazon te sproeien bij mooi weer.

Tweedehands is hot!

Waarom nieuwe stoeptegels kopen bij de bouwmarkt, als je ook mooie stoeptegels op Marktplaats kan vinden? Waarom geen tweedehands schutting kopen in plaats van een nieuwe? Waarom niet een tuinset gebruiken die al een paar jaar gebruikt is, maar er nog top uit ziet… je snapt het punt: hoe minder we met z’n allen weggooien, hoe minder belastend we zijn voor het milieu.

Energieverbruik op minimum!

En dan bedoelen we niet alleen dat je beter een energiezuinige grasmaaier kunt gebruiken in plaats van een grasmaaier op benzine, maar ook dat je bijvoorbeeld LED-verlichting gebruikt als tuinverlichting. Dus geen gloei- of halogeenlampen. Heb je een groot terras of een moderne veranda? Dan zou je ook eens van die grote panelen met ledverlichting kunnen proberen. Super energiezuinig en hartstikke modern.

Gebruik natuurlijke materialen in je tuin

Natuurlijke planten en bloemen zijn beter dan bijvoorbeeld kunstgras. Want ondanks dat kunstgras tegenwoordig hartstikke milieuvriendelijk geproduceerd wordt, trekt echt gras en echte bloemen en planten natuurlijk veel meer beestjes aan. Zo is echt gras uiteindelijk op een andere manier alsnog beter dan kunstgras en kunstplanten en –bloemen. Neem je toch kunstgras, bijvoorbeeld omdat je niet veel tijd hebt om je tuin bij te houden? Neem dan echte planten en bomen die onderhoudsarm zijn. Zo heb je toch nog echte natuur in je tuin.

 

Over de auteur