Het voorjaar staat voor de deur en we gaan weer vaker buiten zitten. Zeker in een lockdown kan je tuin dienen als tweede woonkamer. Tuinrenovaties worden dan ook steeds populairder, waarbij tuinhout een steeds grotere rol speelt. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder.

Duurzaam tuinhout

Duurzaamheid staat steeds meer centraal, ook in de bouw. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor duurzame houtsoorten. Ga voor je tuin bijvoorbeeld voor bamboe. Reuzenbamboe, waar dit vandaan komt, is een onuitputtelijke grondstof. Het groeit sneller dan welke plant dan ook: tot één meter per dag! Tijdens de groei neemt bamboe meer CO2 op dan dat er wordt uitgestoten tijdens de productie. Hierdoor is bamboe een goed alternatief voor steeds schaarser wordend tropisch hardhout. Zeker omdat bamboe qua hardheid en stabiliteit te meten is aan de tropische hardhoutsoorten. Je kunt bamboe goed gebruiken voor gevelbekleding, schuttingen, vlonders en voor buitenmeubelen.

Ga mee met de tuintrends van dit jaar

Ook in 2021 zijn er nieuwe en minder nieuwe trends op het gebied van tuinontwerp. Zo staat duurzaamheid met stipt op nummer één. Maar welke houtsoorten kun je nu eigenlijk het beste gebruiken om de tuin duurzaam in te richten? Naast het eerder genoemde bamboe, kun je ook kiezen voor PEFC gecertificeerd douglas hout. Dit is geschikt voor bijna alles wat je in een tuin kunt bedenken: vlonders, tuinhuisjes, veranda’s, pergola’s en schuttingen. Onbehandeld douglas kent een karakteristiek vergrijzingsproces. Wil je niet dat het hout vergrijst? Dan kun je het hout ook in een kleur bestellen. Zo zien de bouwwerken in de tuin er ook nog eens trendy uit.

Een andere duurzame optie voor tuinhout is thermisch gemodificeerd hout. Hierbij wordt het hout verhit en houdt het minder vocht vast. Thermisch gemodificeerde planken hebben een langere levensduur, zijn beter bestand tegen houtrot en schimmels, zijn licht in gewicht en zeer vormvast. Er wordt niet met chemische toevoegingen gewerkt, waardoor het beter is voor het milieu én jouw gezondheid.

Een tweede tuintrend: een tweede woonkamer in de achtertuin. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Tuinhuisjes, blokhutten en overkappingen zijn onverminderd populair. Ook deze kun je maken van duurzame houtsoorten, zoals eikenhout. Eikenhout is sterk, geeft de blokhut een natuurlijke uitstraling en heeft een lange levensduur.

Last, but not least: hoogteverschil. Een van de grootste trends van dit jaar is het verschil in hoogte in de tuin. Voor een kleine tuin zorgt het ervoor dat de tuin groter oogt en voor een grote tuin geeft het juist kadering van verschillende elementen. Je kunt hierbij denken aan verhoogde zitgedeeltes of trappen. Je kunt hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld accoya hout. Deze houtsoort is uitzonderlijk betrouwbaar en geschikt voor houtbouwtoepassingen als een tuintrap, verhoging of vlonder.

FSC & PEFC certificering

Wil je zeker weten dat het hout wat jij besteld hebt duurzaam is? Let dan eens op een FSC en/of PEFC certificeringslogo. Dit logo geeft aan of er bij het produceren van het hout rekening wordt gehouden met de bescherming van het bos. Dit zorgt ervoor dat je nog jarenlang kunt genieten van het hout uit deze bossen en de bron niet wordt uitgeput. Daarnaast staan de certificeringen voor meer dan alleen het behoud van het bos. Er is aandacht voor de bescherming van dieren en plantsoorten, maar ook voor de rechten van inheemse bevolkingen. En ook voor de arbeidsomstandigheden staan FSC & PEFC klaar: er zijn minimale eisen, zodat niemand wordt uitgebuit. Wanneer jij gecertificeerd hout koopt, draag je dus jouw steentje bij aan de bescherming van de aarde..

Over de auteur